Back to top

Ausztria: a bio-termelés térnyerése

Az osztrák mezőgazdaságban magasabb a bio-módon megművelt termőföld aránya, mint Európa számos más országában; arányait tekintve pedig az Európában bio-módon megművelt földterület öt százaléka Ausztriában található.

Nyugati szomszédainknál az elmúlt évben nagyjából minden ötödik gazda foglalkozott bio-termeléssel és az általuk megművelt 638 ezer hektár a mezőgazdaságilag hasznosított összes terület mintegy negyede, (melynél nagyobb termőterület-nagyság az EU-országok közül mindössze háromban található.) Ebből 45 ezer hektárt, egy Bécs területével megegyező nagyságú területet az elmúlt három évben, ezen belül 17 ezer hektárt, naponta 63 futballpálya nagyságú területet 2018-ban nyilvánítottak bio-módon megművelt földterületté;

a bio-módon működő gazdaságok száma pedig – szintén három év alatt 1.300-zal, csaknem 23,5 ezerre emelkedett.

(Összehasonlításul megjegyezzük, hogy 1990-ben az akkori bio-üzemek száma még mintegy másfél ezer volt.) Ausztria tartományai közül a legmagasabb a bio-módon megművelt terület aránya (58,0 százalék) Salzburgban, megelőzve Burgenlandot (33,8 százalék) és Bécs szövetségi fővárost (32,3 százalék).

Fotó: ÖMKI

A bio-élelmiszerek iránt évről évre élénkebb a kereslet. Az AMA marketingszervezet adatai szerint az osztrák élelmiszer-kereskedelem biotermék-forgalma a 2013. évi 361 millió euróról 2015-re 423, 2017-re 509, 2018-ra pedig 542 millió euróra, az egy háztartásra jutó kiadás nagysága pedig a 2013. évi 105-ről 2015-re 120, 2017-re 141, 2018-ra pedig 148 euróra emelkedett. Egy, a Der Standard c. napilap által idézett felmérés szerint

az osztrák polgárok több mint fele fogyaszt heti legalább egy alkalommal bio-élelmiszert, melyek sorában a tej, a tojás, a burgonya és a friss zöldség a legkeresettebb.

A hús- és baromfifogyasztás évek óta stagnál. Egyébként minden száz, Ausztriában tenyésztett sertésből három található bio-gazdaságban, miközben a baromfinál 20, a szarvasmarháknál 22, a juhoknál 30, a kecskéknél pedig 50 százalék felett van ez arány. Az osztrák bio-termékek kétharmada ez idő szerint exportra kerül.

A fogyasztási szokásokkal kapcsolatban figyelemre méltó, hogy az osztrák polgárok hűtőszekrényeiben jóval több a bio-élelmiszer, mint az éttermek kínálatában, mondta Gertraud Grabmann, a Bio-Austria elnöke egy, a közelmúltban a nürnbergi BioFach szakkiállítás megnyitása alkalmából tartott tájékoztatón, hozzátéve, hogy a bio-élelmiszerek fogyasztását növelendő további erőfeszítésekre van szükség a felvilágosító munkában és a piacfejlesztés állami forrásokból történő támogatásában.

A termelés és fogyasztás a belátható jövőben várhatóan tovább növekszik.

A bécsi mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint a bio-módon művelt területek nagysága az idén kétszerese lesz a 2007. évinek.

A fehérjenövények körében a hazai termés egy harmada már most bio-termék, a zöldségek esetén ez az arány 25, az állattenyésztésen belül a marháknál 22 százalék, emellett a juhok egy harmadát, a kecskéknek pedig kereken a felét nevelik bio-körülmények között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.