0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.

Nem egészen egy hét múlva kezdetét veszi a Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás – azaz a PREGA –, amelynek beharangozójára a Gyermelyi Zrt. központi telephelyén került sor. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára ez alkalomból elmondta, a Kormány számára a digitalizáció nem kihívás, sokkal inkább lehetőség, a magyar társadalom – köztük a mezőgazdaságban dolgozók – bevezetése a digitális világba pedig kulcskérdés. Mint mondta,

ezt a célt szolgálja a 2015-ben elindított Digitális Jólét Program, amely a digitalizáció széleskörű alkalmazásának feltételeit és eszközrendszerét hivatott megteremteni, illetve ennek keretében készítették el – az ágazat szereplőivel együttműködve – a Digitális Agrárstratégiát is.

„Figyelembe kellett vennünk, hogy a digitalizáció nem pusztán technológiai megújulást, hanem az egész társadalom átalakulását is jelenti egyúttal” – hangsúlyozta Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy e tendenciák ugyan jótékonyan hatnak a termelés jövedelmezőségére és fenntarthatóságára, a digitális eszközök alkalmazása igencsak komplex tudást igényel. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy az ágazat valamennyi szereplője hozzáférjen ezekhez az ismeretekhez, megelőzve ezzel a kisebb és nagyobb termelők közti digitális szakadék kialakulását. Feldman Zsolt hozzátette, éppen ezért támogatják kezdetektől fogva a PREGA-t, amely úttörő szerepet vállalt a 21. századi tudás átadásában.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke felhívta a figyelmet a növekvő népességgel együtt járó globális kihívásra: egyre több, jó minőségű és biztonságos élelmiszerre van szükség, ehhez pedig változtatni és fejleszteni kell az eddigi mezőgazdasági technikákon. Mint mondta, a jövőt a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás jelenti, éppen ezért öröm, hogy Magyarország több gazdaságában is már e technológiák mentén folyik a termelés.

„A Gyermelyi Zrt. az elmúlt években komoly beruházásokat vitt véghez, a robotika terén, így a cég példa lehet a hazai élelmiszeripari vállalkozások számára”

– hangsúlyozta a NAK elnöke, akinek szavai szerint a Kamara is igyekszik összegyűjteni és eljuttatni a gazdákhoz a legfrissebb tudásanyagot, egyebek mellett a PREGA társszervezőjeként.

A beharangozó helyszínét adó Gyermelyi Zrt. központi telephelyén alkalmazott technológiákról Tóth Béla, a cég elnök-vezérigazgatója beszélt. Úgy fogalmazott, nem alkalmaznak semmi olyat, amelyre máshol ne lenne példa, akad azonban, ami mégis kiemeli a vállalatot az átlagos nagyüzemektől. „Minden technológiai elemet egyformán magas műszaki színvonal jellemez a cégünknél.” 

„Igyekeztünk magas szinten automatizálni nemcsak a gyártást, hanem a tárolást, a csomagolást, az anyagmozgatást és a raktározást is”

– magyarázta Tóth Béla. Szavai szerint ugyanakkor a gépek működtetése elképzelhetetlen a megfelelően képzett szakemberek nélkül.

A beharangozón elhangzottak alapján a PREGA-n sem lesz hiány szakmabéliekből: a látogatók közel 100 előadást hallgathatnak meg a többi közt a talajművelés, növényvédelem, állattenyésztés, térinformatika vagy éppen a vízgazdálkodás területéről.

A február 19-20. között megrendezendő konferencia és kiállítás főszervezője Bolyki Bence, az agroinform.hu portálvezetője ugyanakkor azt hangsúlyozta, a rendezvénnyel a szélesebb társadalmi réteghez is szeretnék közelebb hozni a mezőgazdaságot.

Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó s egyben a rendezvény nagykövetének szavai szerint a precíziós mezőgazdaság nemcsak a termelők, hanem a fogyasztók számára is kulcsfontosságú: a modern megoldások használatával ugyanis egészséges, jó minőségű élelmiszerek kerülhetnek az asztalra.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság