Back to top

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Végre megnyugodtak az ausztrál marhatenyésztők, amikor a múlt héten megérkezett a várva várt eső. Okkal várták a csapadékot, mert idén Ausztráliában elképesztő méreteket ölt a forróság, az év elején közel száz vad brumby halt szomjan, tavaly a juhtartók nyájait tizedelte meg az aszály.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a marhatartó gazdák rengeteg pénzt öltek idén takarmányba, melyet ráadásul komoly távolságokból kellett Ausztrália aszály sújtotta területeire szállítaniuk, ugyanis a szántóföldi növények is kiégtek.

Arra senki sem számított, hogy az első esőzés még a tartós szárazságnál is nagyobb károkat fog okozni.

Timelapse shows train line engulfed by rising flood waters

Ausztrália keleti részén egy hét alatt annyi eső esett, mint korábban egész évben. Becslések szerint mintegy 500 ezer állat veszett oda, de károk végleges felmérésére még heteket kell várni, mivel legelők, de teljes gazdaságok, tanyák is víz alatt állnak. Nagyrészt az aszályban legyengült csordák vesztek oda.

A mezőgazdaság vezető szereplői már most arra figyelmeztetnek, hogy humanitárius vészhelyzet alakult ki a térségben.

Az elhullott állatok megfertőzik a vizeket, kóbor és vadállatok már most elkezdték „feltakarítani” a tetemeket.

Aerial footage of dead cows after Queensland flood

A Guardians és a Farmers Guardian több helyi állattartóval is beszélt. Rachael Anderson például 2000 szarvasmarhát veszített, a teljes állatállományának a felét. Azt nyilatkozta:

- Nem tudjuk miből hozzuk helyre a károkat, ahogy azt sem tudom, hogy mit fogok hat hónap múlva mondani a banknak, amikor jönnek behajtani a hiteltartozásunkat. Nincs mit szépíteni, sokan fognak ebbe belebukni, mások megkezdik az újjáépítést.

Fotó: Jacqueline Curley, Gipsy Plains Brahmans, Cloncurry
Ausztrália legnagyobb szarvasmarha-tenyésztő vállalata, az Australian Agricultural Company (AACo) országszerte 24 telephelyen félmillió marhát tart. A tulajdonos elmondta,

Queensland melletti telephelyükön 30 ezer állatot veszítettek el.

A környéken található másik telephelyükön soha nem látott méreteket öltött az árvíz, a dolgozókat azonnal evakuálni kellett.

A vállalat további három telephelyén szintén jelentős, 50 ezer állatot számláló veszteségről adtak hírt.

Queensland állam hivatalos becslése szerint 211 millió amerikai dollár, mintegy 60 milliárd forint kárt okozott az özönvíz szerű esőzés.

Sok helyen csak most tűnnek elő a tetemek a víz alól, másutt a sárba ragadt állatokat sorra agyonlövik. Annyira rossz a helyzet, hogy a farmerek már lőszert is kérnek a hivatalos szervektől, mivel kifogytak a töltényekből.

A szövetségi kormány a kétségbeejtő helyzetre válaszul már döntött: 1 millió dollár gyorssegéllyel próbálják enyhíteni a vészhelyzetet.

Fotó: Jacqueline Curley, Gipsy Plains Brahmans, Cloncurry

Forrás: 
The Guardian/Farmers Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy öshonos sertés sikersztorija

Idén először népszerűsíti kampánnyal a mangalicahús fogyasztását az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az „Egyél jót! – A mangalicahús különleges” szlogen alatt futó kampány célja, hogy felhívják a figyelmet védett őshonos sertésfajtánk különleges ízvilágára, beltartalmi értékeire és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Tudjon meg többet a növényvédelemről!

Sokan nem látnak tisztán, ha a növényvédelemről van szó – szól a Bayer tájékoztató kiadványának első mondata. A laikus közönség aggodalmait próbálják eloszlatni a modern mezőgazdaságban alkalmazott módszerek ismertetésével. A gyakori kérdésekre adott válaszokkal a Bayer a saját környezetvédelmi tevékenységét, ez irányú fejlesztéseit is ismerteti. Ebből a kiadványból szemezgetünk.

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

Hétfőn indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart.

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.