0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Közép-Kelet-Európa legkiemelkedőbb mezőgazdasági rendezvénye a miénk, ahol a Kárpát-medence kincseit, hagyományos és korszerű termékeit mutatják be a kiállítók. Várjuk és támogatjuk a határon túli termelők jelentkezését is, hangsúlyozta Nagy István. Az OMÉK nagyon sokszínű rendezvény, célja, hogy élményszerűen mutassa be a mai mezőgazdaságot a nagyközönségnek, kedvet ébresszen a fiatalokban az ágazathoz, valamint érzékeltesse a magyar élelmiszerek biztonságos voltát.

Egyedülálló, hogy az idén két másik helyszínt is bevonnak, ahol a szakmai bemutatkozáson lesz a hangsúly. Bábolnán a gépek, Hódmezővásárhelyen az állattenyésztés lesz a fő téma, míg Budapesten a Hungexpo vásárközpontban a nagyközönséget várják.

Ondré Péter, a rendező Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy közel ezer kiállító szokott részt venni az OMÉK-on, bemutatva a magyar és határon túli termékek legjavát. Az idén a két legfontosabb célkitűzés az élelmiszeripari innováció bemutatása és a generációváltás elősegítése. Ez a két téma kéz a kézben jár, hiszen ha a fiatalok megismerik, milyen korszerű módszereket alkalmazunk az élelmiszer-gazdaságban, nagyobb kedvük lesz foglalkozni vele. Ugyanakkor a fogyasztói tudatosságot is javítani lehet annak a szemléltetésével, milyen alapanyagokból, hogyan készülnek és mennyire megbízhatóan kerülnek az asztalunkra a magyar élelmiszerek.

Lesz élménygazdaság, ahol kézzelfogható közelségbe kerülnek a látogatók a termeléssel. Ott hangsúlyosan mutatkozik be a hazai kertészet is, ami komoly nemzetgazdasági értéket állít elő, mondta portálunk kérdésére Ondré Péter.

A szakmai programokat az Agrárgazdasági Kutatóintézettel együtt állítják össze, téma lesz a digitalizáció, a fenntarthatóság, a precíziós gazdálkodás, és az említett két fókuszterület.

Az AMC március végéig kedvezményes kiállítási lehetőséget kínál, jelentkezni az omek.amc.hu oldalon lehet, előreláthatólag augusztus közepéig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu