0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagy az érdeklődés az erdészeti szakképzés iránt

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetiszakmunkás-képzést indít, hogy megfeleljen a Budapest környéki erdőgazdálkodás kívánalmainak, és kiszámítható életpályát kínáljon az erdészeti vállalkozásoknál dolgozó szakembereknek. A főváros közelsége miatt ugyanis több szempontot és igényt kell figyelembe venni a terepi munkavégzéskor, miközben a térség munkaerő-felvevő képessége nagyobb az országos átlagnál.

A főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. olyan terepi szakemberek nevelését tűzte célul, akik k a térségben dolgozó vállalkozóként vagy az erdőgazdaság állományában elhelyezkedve képesek az örökerdő-gazdálkodás és a parkerdei többletigényeknek megfelelő minőségi munkavégzésre. A januárban indult mintegy fél évig tartó első képzést nagy érdeklődés övezte, gyorsan meglett a maximális, 20 fős létszám csak a főváros szűkebb térségéből jelentkezőkkel.

A hivatalos OKJ-s képesítést adó oktatás különösen gyakorlatorientált, amihez a hátteret a Pilisi Parkerdő Zrt. területein folytatott gazdálkodás és az ott dolgozó gyakorlati szakemberek adják.

Az erdők kezelése során a legalacsonyabb fokú munkavégzés is különleges szakismereteket követel. Munkája során az erdőgazdálkodó akkor tudja érvényesíteni az aktív természetvédelemmel vagy a természetjárással kapcsolatos szempontokat, ha megfelelő szakmai színvonalú a terepi munkavégzés. Az erdő a legbonyolultabb földi életközösség, az ott dolgozóknak tisztában kell lenniük az erdő működésének biológiai és ökológiai alapjaival, miközben otthonosan kell mozogniuk a gépkezelési, gépészeti szakterületeken is.

A képzés ötvözi a biológiai és a műszaki ismereteket, miközben vállalkozási, valamint szaknyelvi képzési is segíti a hosszú távú érvényesülést.

Sikeres vizsga esetén a résztvevők az OKJ képzés bizonyítványa mellett gépkezelői jogosítványt is szerezhetnek, ami az erdőben dolgozó teljes gépsor elemeire vonatkozik, a fadöntéstől a faanyagszállításig. 

tananyag részét képezik mindezek mellett a csemetetermesztéssel, erdőfelújítással, az erdő nevelésével, a vadgazdálkodással, a kíméletes fakitermeléssel, az erdővédelemmel, a turisztikai infrastruktúra fenntartásával és az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos ismeretek, ezek mindegyikét kiegészítik a biztonságos munkavégzésre vonatkozó tudnivalók.

Az erdészetiszakmunkás-képzés térségbeli elindításának kezdeményezésével a Pilisi Parkerdő Zrt. újabb jelentős lépéssel járul hozzá a hazai erdőgazdálkodás fejlesztéséhez.

Forrás: Pilisi Parkerdő