0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az uniós mezőgazdasági tárgyalásokon is támogatja egymást Magyarország és Szlovákia

A magyar-szlovák agrárkapcsolatok fontossága és szerepe túlmutat a kétoldalú kapcsolatokon, a Visegrádi Négyek együttműködése keretében is intenzív közös munka zajlik és számtalan kérdésben az európai uniós fórumokon is együtt lép fel a két ország a mezőgazdaság termelők érdekeinek védelmében - mondta Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szlovák kollégájával, Csicsai Gábor államtitkárral találkozott Dunaszerdahelyen.

A huszadik éve megrendezett Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Tárcaközi Munkacsoport-ülésen a szakértők egyeztettek a két állam mezőgazdasági szektorait érintő közös kérdésekről. A tárgyaló felek megállapodtak a magyar és szlovák növényvédelmi szakterület közötti fokozott információ- és tapasztalatcseréről, az EU-s rendeletek alkalmazásáról, valamint csereellenőrzések végrehajtásáról.

A határmenti kereskedelmet illetően a két fél megegyezett abban, hogy megvizsgálják a határmenti területeken élő helyi termelők országhatárokon átnyúló értékesítését segítő lehetőségeit.

Ezen kívül megállapodás született arról, hogy az EU közös agrárpolitikájáról zajló tárgyalásokon a két ország szakemberei támogatják egymást. Magyarország és Szlovákia érdeke is, hogy a támogatások összege ne csökkenjen. Az afrikai sertéspestis kapcsán a felek hangsúlyozták a kölcsönös párbeszéd fontosságát, valamint az információcserét a leghatékonyabb védekezési lehetőségekről és intézkedésekről.

Forrás: AM Sajtóiroda