0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Csicsörke a fekete kontinensről

A mozambik csicsörke elterjedési területe Afrika és annak néhány környező kisebb szigete. Ma még nehéz arra kérdésre válaszolni, hogy az elnevezés alatt valójában mit érthetünk – voltaképpen egy fajról van szó, vagy több faj gyűjtőneve. Annyi bizonyos, hogy kb. tucatnyi alfaja van. Ez a tollas (Serinus mosambicus) nem is olyan régen még kedvelt díszmadár volt.

Igaz, tenyésztése sohasem volt egyszerű, de élőhelyéről rendszeresen importálták. Ugyan ma már – hozzáteszem, a természet szempontjából szerencsére – nem lehet vadon fogott mozambik csicsörkéhez jutni, a madárbarátoknak mégis csak ajánlani lehet e kedves kis madarat, annak ellenére, hogy ára borsos, és beszerzése némi utánajárást igényel.

Élőhelyéről érkeztek kisebb és nagyobb, színben is némiképp eltérő példányok, amelyek egymással sokszor nem is akartak párba állni. Ez a tény persze megnehezítette a tenyésztésüket. Bár kistestű fajról van szó, nagy a mozgásigénye, ezért egy pár számára a legjobb a kerti volier vagy rosszabb esetben egy 100 x 50 x 50 centiméteres kalitka. Röpdés tartás esetén alakítsunk ki számára egy árnyékos, esővédett részt is. A mozambik csicsörke hőigényéről megoszlanak a vélemények, de hideg időben fűtött helyen célszerű elhelyezni.

A 15 fok körüli hőmérséklet ideális, de ha tenyészteni szeretnénk – lévén, hogy a faj a téli hónapokban szaporodik –, akkor már 18-22 fokra van szükség, és elengedhetetlen a 10-12 órás megvilágítási idő is.

Viszonylag könnyű tarthatósága miatt a mozambik csicsörke éppúgy, mint közeli rokona, a szürke csicsörke (Serinus leucopygius) kezdő madártartóknak is ajánlható. A mozambik csicsörkét olykor kanárival és szürke csicsörkével keresztezik. A mozambik csicsörke közepesen hosszú életű madár, 5-7 esztendeig is a kedvencünk lehet.

A Kistermelők Lapjában a közeljövőben részletesen foglalkozunk ezzel a madárfajjal. Írásunk Kovács Zsolt részletes cikkének felhasználásával készült.

Forrás: Kistermelők Lapja