Back to top

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

Manuela Schürr, az AMA marketingtársaság szóvivője egy a közelmúltban megjelent sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: „egy, a jobb minőség és a kevesebb mennyiség irányában tartó trend kezdetén vagyunk.”

„És ez így jó!”, mondta a szóvivő, majd hozzátette: „Jobb egy kicsivel kevesebbet, de ízletesebben étkezni”. Ezt a véleményt egy, a GfK piackutató intézet által még 2016-ban készített felmérés is alátámasztja: természetes, azaz nem mesterséges íz, színező és konzerváló anyagtól való mentesség, megfelelő frissesség – ez az a három követelmény, melyet az osztrák fogyasztók az asztalukra kerülő hústól leginkább elvárnak. A kedvező árat csak minden ötödik válaszadó nevezte „nagyon fontosnak”.

A húsfogyasztáson belül feltűnő a sertéshús visszaszorulása (a 2007. évi 40,9 kilogrammról 37,2 kilogrammra), miközben a marha- és borjúhús-fogyasztás 12 kilogramm körüli szinten nagyjából stagnál, a 2017-re számított 12,6 kilogramm/fős baromfihús-fogyasztás pedig kb. egy kilogrammal több a tíz évvel korábbinál.

Egy, a Der Standard c. napilapban megjelent cikk szerzője egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány alapján arra figyelmeztetett, hogy a növényi eredetű élelmiszerek előállítása tizedannyi kibocsátott üvegházhatású gázzal terheli a természetet, mint az állati eredetű élelmiszereké. Egy 16 ország kutatóiból álló team napi 43 gramm, egy évben 15,7 kilogramm húsfogyasztást tart részint légkörvédelmi, részint egészségügyi okokból optimálisnak, már pedig az osztrákok húsfogyasztása ennek többszöröse.

A GfK felmérése szerint a következő évekre a hal térnyerése valószínűsíthető, a háztartások mintegy 44 százalékában. Ezzel pedig növekszik annak esélye, hogy legalábbis közelítsenek az osztrák fogyasztók az élelmiszertudósok által javasolt heti 150 grammos mennyiséghez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Egy öshonos sertés sikersztorija

Idén először népszerűsíti kampánnyal a mangalicahús fogyasztását az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az „Egyél jót! – A mangalicahús különleges” szlogen alatt futó kampány célja, hogy felhívják a figyelmet védett őshonos sertésfajtánk különleges ízvilágára, beltartalmi értékeire és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Vendéglátás: a séfek keresnek a legjobban

Több mint 300 ezer forintot visz haza a vendéglátóiparban dolgozók fele, 12 százalékuk pedig félmilliónál is többet. Legjobban a séfek keresnek, helyenként még az üzletvezetőknél is jobban, az átlagjövedelmük eléri a havi 360 ezer forintot - írja a Világgazdaság keddi száma az Eventrend Global iparági kutatására hivatkozva.

Több mint 2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

Hétfőn indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart.

Glifozát az ivóvízben?

Immár másodszorra mondta ki egy amerikai bíróság, hogy a glifozát nevű gyomirtó rákkeltő. A világszerte ismert növényvédő szert idén januártól az ivóvízben is kötelezően vizsgálni kell. Mit kell tudni a glifozátról, miért veszélyes, és hogyan vizsgálják?

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.