Back to top

Nulla maradék: zöldség-gyümölcs termesztés természetesebben

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legnagyobb francia zöldség-gyümölcs termelői szervezet, a Rougeline kezdeményezésére 7 taggal 2017 áprilisában útjára indult a Nulla növényvédőszer-maradék elnevezésű mozgalom.

A céljuk az volt, hogy mindenkinek lehetősége legyen egészséges zöldséget-gyümölcsöt vásárolni, ne veszélyeztessék a fogyasztók egészségét, nem mellesleg, a vegyszerfelhasználás visszaszorításával a környezetet is védjék.

Nem utasítják el teljesen a növényvédőszer-használatot, így a kezdeményezést a hagyományos és a biogazdálkodás közötti harmadik útként definiálták. 

A közösséghez mind több termelői szervezet csatlakozott, jelenlegi 47 tagja adja a francia zöldség-gyümölcs termelés több mint 10 százalékát, és mintegy 3000 termelőt tömörít. Közülük 200 termelő forgalmaz  Nulla növényvédőszer-maradék logóval ellátott árut, és további száz készül rá. Eddig 25 fajt értékesítenek a logóval, és idén további húszegynéhány fajjal bővül a kínálat.

Szeretnék tovább népszerűsíteni a mozgalmat, ezért tájékoztató videókat tettek közzé a közösségi médiákban. A hitelesség érdekében kertészek is elmagyarázzák, hogy agrotechnika eszközökkel, például mechanikai gyomirtással, hasznos élő szervezetek bevetésével, ellenálló fajták termesztésével, természetesen anyagok kijuttatásával érik el, hogy a lehető legkevesebb vegyszert kelljen használniuk a zöldség- és gyümölcsállományokban.  A fogyasztók mindinkább keresik a Nulla növényvédőszer-maradék logóval ellátott termékeket, és magasabb árral honorálják a termelők odafigyelését. Így a hagyományos termelésről biogazdálkodásra átállni szándékozók közül is többen kapcsolódtak már a közösséghez az átállási időszakban.  

Az egészségükért aggódó fogyasztók elvárásainak megfelelően, a

Nulla növényvédőszer-maradék jelölés szavatolja, hogy a termékben a kimutathatósági határérték fölött valóban nincs szermaradvány,

azaz a legtöbb hatóanyag esetében ez nem haladja meg a kilogrammonként százezred gramm nagyságrendet.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Kevesen tudnak a növényvédőszer-hamisításról

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele (40%) számára számít csak ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából. A szervezet 500 főt kérdezett meg online felmérés formájában a zöldség-gyümölcs vásárlási szokásairól és preferenciáiról.

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

A holland, aki megmentheti a Greenyardot

A belga Greenyard zöldség-gyümölcsértékesítő és -feldolgozó vállalat a holland Marc Zwaaneveldet nevezte ki társ-vezérigazgatónak a korábbi vezető, Hein Deprez mellé. A hulladékgazdálkodási ágazatból érkező szakembertől konkrétan azt várják, hogy megmentse a Greenyardot a csődtől.

Ingyenes gyümölcsfaoltó tanfolyam a Füvészkertben

Mindig is szívesen kipróbálta volna a gyümölcsfaoltást, de sosem tudta, hogyan fogjon hozzá? Itt az alkalom, a budapesti Füvészkertben március 23-án ingyen belevághat bárki: csak a belépőjegyet kell kifizetni, minden egyebet biztosítanak a szervezők. Persze aki szeretné a saját gyümölcsfáját oltani, annak sincs akadálya.

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.