0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.

A hazai meteorológiai előrejelzéseket böngészve úgy tűnik, hogy jellemzően napos, kora tavaszias időjárás vár ránk az elkövetkezendő bő egy hétben, ami egyúttal bizakodásra is okot adhat: talán végleg magunk mögött hagytuk a hideg, télies napokat. Nincsenek azonban ilyen jó helyzetben az USA Washington államának lakosai – különösképp az ottani gazdák –, akiknek szokatlanul hideg, hóviharokkal tarkított időjárással kell szembenézniük. A hírek szerint az elmúlt hetekben mintegy 1600 tejelő szarvasmarha pusztult el a Yakima-völgyben a kemény tél következtében.

A helyi tejtermelők szövetsége szerint az állatok halálát a 130 km/h-ás széllökésekkel együtt járó, helyenként 60 cm-nyi csapadékot hozó hóviharok okozták.

A térségben ez az időjárás szokatlannak mondható, ráadásul éppen ezért a tehenek tartására szolgáló épületek gyakran falakkal sem rendelkeznek. A beszámolók szerint a szarvasmarhatartók felkészültek az újabb viharokra: az állatoknak meleg fekhelyet biztosítottak, alaposan felszerelkeztek takarmánnyal, forró vízzel olvasztják fel a befagyott vályúkat, illetve sokhelyütt szalmabálákat állítottak fel, hogy azokkal védekezzenek a szél ellen.

A viharoknak ugyanakkor gazdasági hatásuk is van, ugyanis a gazdák egy része kénytelen szüneteltetni most a fejést. A rendkívüli időjárás sújtotta államban Jay Inslee kormányzó vészhelyzetet hirdetett ki, a gazdálkodók pedig remélik, mindez segítséget is eredményez majd számukra.

Forrás: businessinsider.com