0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az Európai Unió összesen 116,1 millió eurós támogatást nyújt olyan programok számára, amelyek javítják az életminőséget azáltal, hogy a természetvédelem, a vízgazdálkodás, a levegőtisztaság, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás területén segítik a tagállamokat az uniós jogszabályok betartásában.

Az unió Magyarországon mintegy tízmillió euróval támogatja azt a közel 16 millió euró összköltségvetésű projektet, amely fő célkitűzése egy átfogó levegőminőségi terv végrehajtása.

A program 8 magyarországi régióban kívánja fenntartani a megfelelő környezeti állapotot és javítani a levegő minőségét az egészséges környezethez és a tiszta levegőhöz való emberi jognak megfelelően.

A pannóniai gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzésére irányuló 17,2 millió euró összköltségvetésű kezdeményezést az unió 10,3 millió euróval támogatja. A program az uniós élőhelyvédelmi irányelv által védett 10 magyarországi jelentős természetvédelmi értékű élőhelytípus védelmére irányul.

Mindkét magyarországi program 2019. január 1. és 2026. december 31. között valósul meg.

A 2014-ben bevezetett uniós LIFE integrált projektek célja, hogy segítse a tagállamokat a kulcsfontosságú uniós környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai jogszabályok betartásában.

Forrás: MTI