Back to top

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

A finnországi Lappföldön mintegy 200 000 rénszarvas él. A hófödte tundrán 1500 gulyás megélhetése függ az állatoktól. Északon a rénszarvast a húsa, a teje és a szőrméje miatt is tenyésztik.

A finn jávorszarvas populációkat először egy francia kutató, Stephanie Lefrere tanulmányozta, még 1998-ban. Ő volt az első, aki megfigyelte a klímaváltozás fokozatos hatásait ebben a térségben.

"A Finn Meteorológiai Intézet kutatásokat indított, mely eredményeként kiderült, hogy Lettországban az átlaghőmérséklet egy és fél fokot emelkedett az elmúlt 150 év alatt."

- mondta a francia tudós, aki a Finn Környezetvédelmi Intézet kutató munkatársa.

Lefrere hozzátette, hogy az intézet kutatásai alapján arra következtetnek, hogy a jövőben a magas légszennyezettség miatt, a tél közepén az átlaghőmérséklet négy és tíz Celsius fok közé emelkedik.

A változó időjárási viszonyok következtében a rénszarvas kevesebb ételt fogyaszt. A skóciai James Hutton Intézet 20 éves kutatási eredményei szerint a rénszarvasok kisebbek és könnyebbek lettek elmúlt évek során. A rénszarvasoknak nincs elég tápláléka, elvetélnek vagy sokkal kisebb borjaknak adnak életet.

A melegebb telek több esőt jelentenek. Matti Sarkela a Finn Rénszarvas Gulyások Egyesületének vezetője elmondta, hogy télen a legrosszabb dolog, ami történhet a klímaváltozás miatt az, hogy a hó borította földre ráesik az eső. Ez azt jelenti, hogy a rénszarvasok tápláléka megfagy. A jégen keresztül pedig az állatok nem tudják kiásni a zúzmót a földből.

Egy nemrég közölt amerikai jelentés szerint a sarki tundra egyes rénszarvas populációja az elmúlt 20 évben a felére csökkent.

Azonban nemcsak a klímaváltozás veszélyezteti a rénszarvasokat. Hivatalos adatok azt mutatják, hogy legalább 5000 rénszarvas esik áldozatául a ragadozó állatoknak, többek között rozsomákoknak, hiúzoknak.

Annak érdekében, hogy a gulyások minél több állatot meg tudjanak menteni, és nyomon tudják őket követni, internet kapcsolattal rendelkező rádiós nyakörvet tesznek a rénszarvasok nyakába.

Forrás: 
www.livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.