0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.

Alan Hutton Anglia déli részén, Basingstokeban egy 405 hektáros gazdaságban tenyészjuhokat nevel más gazdák számára. Jelenleg 150 állatot tart, azonban a Bloombergnek elmondta: amennyiben megegyezés nélkül lépne ki az Egyesült Királyság az EU-ból, az állomány felét azonnal vágóhídra küldi. Emellett a gabonatermésének felére lefixált áron már megvan a vevő, és egy évre elegendő műtrágyát és növényvédőszereket is felhalmozott.

„A fehér-fejű juhokat mind a húsukért fogjuk értékesíteni, mivel jövőre már nem lesz igény rájuk, mint tenyészállat. A juhágazat valószínűleg jelentősen összezsugorodik.” – nyilatkozta a gazda.

A juhok ősidők óta meghatározó részei a brit tájnak. A gyapjúágazat a római hódítások idején is virágzott i.e. 55 körül, és a bárányhús pedig a mai napig alapélelmiszernek számít a szigetország étlapján.

Azonban úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági ágazatok közül a juhászatot érinti majd legérzékenyebben egy megegyezés nélküli Brexit.

Az Egyesült Királyság juhtartói a bárányok harmadát exportálják az EU területére, főleg Francia- és Németországba. Megegyezés nélkül azonban a vásárlók könnyen elfordulhatnak tőlük, mivel a vámokkal együtt akár 48 százalékkal is drágulhat ez a termék a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (Agriculture and Horticulture Development Board) tanulmánya szerint.

Ennek következtében az Egyesült Királyságban felhalmozódna a hús, ami árcsökkenéshez vezet. A Tanács becslései szerint 2025-re 30 százalékkal csökkenne a bárány ára.

Azonban 6 héttel a kilépés tervezett ideje (március 29.) előtt még mindig csak találgatások vannak, hogy mi is fog történni. Néhány gazdának nehézséget jelentene, ha állami segítség nélkül kellene folytatnia a gazdálkodást – mondta Dylan Bradley, az londoni központú Informa Agribusiness Intelligence elemzője. Egy szóvivő szerint az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériuma (Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA) együttműködik a juhtenyésztőkkel és segít átalakítani a kereskedelmet, illetve biztosítani annak folytonosságát.

Idővel talán új export célokat is találhatnak a gazdák, mint például Kína, ahol a párolt juhhús népszerű étel – legalábbis az új-zélandi Rabobank állati fehérjékkel foglalkozó vezető elemzője, Blake Holgate szerint.

A legnagyobb probléma, hogy a brit juhtenyésztők többségének, különösen a Wales dombvidéki részein gazdálkodóknak nincs más alternatívájuk.

Amíg a növénytermesztők akár minden évben más terményt vethetnek, addig a sovány talajon nevelt juhok esetében nincs más alternatíva. Az Egyesült Királyság mezőgazdasági tájainak fele pedig csupán juh- illetve marhalegelőnek alkalmas a Nemzeti Juhtenyésztő Egyesület (National Sheep Association) szerint.

Egyelőre a gazdák abban bíznak, hogy sikerül megegyezésre jutni – mondta Hugh Broom, aki néhány száz juhot nevel Surreyben. Ő maga is igyekszik felkészülni a legrosszabbra: olyan vakcinákat halmozott fel, melyeket normál esetben Európából importál. Tervezi azt is, hogy a gazdasági tevékenységét változatosabbá teszi.

„Ha nem lesz megállapodás, akkor várhatóan sokan végleg felhagynak a juhtartással” – mondta.

Forrás: Bloomberg