0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Ezek szerint 2018-ban 47 millió tonna gyümölcs és 56 millió tonna zöldség termett Európában – e 103 millió tonnás össz-termés 42 százalékát két országban, nevezetesen Spanyolországban és Olaszországban sikerült betakarítani. Az európai gyümölcstermés 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Kezdetben még nagyobb termés ígérkezett, de a kemény aszály megakadályozta, hogy rekordnagyságú mennyiséget tudjanak leszedni. Az európai zöldségtermés ugyanakkor – éppen az aszály miatt – elmaradt az előző évitől úgy, hogy vöröshagymából, répából és burgonyából az átlagnál is kedvezőtlenebbül alakult a termés, ellentétben például a kimondottan melegkedvelő cukkinival.

Az egy háztartásra jutó vásárlás tekintetében az EU-országok többségében a gyümölcsök sorában az alma, a zöldségfélék sorában pedig a paradicsom bizonyult a legnépszerűbbnek.

A „huszonnyolcak“ átlagával ellentétben mind Németországban, mind pedig az Egyesült Királyságban a banán megelőzte az almát. A zöldségek tekintetében a német ízlés megegyezett az európaival, de a briteknél nem paradicsomból, hanem répából fogyasztották a legnagyobb mennyiséget.

Az EU-tagországok harmadik országokba irányuló gyümölcs- és zöldségexportja az elmúlt évben 37 millió tonnát, behozatala 47 millió tonnát tett ki, az ebből származó importtöbblet meghaladta a 12 milliárd eurót.

Az EU-országok unión kívüli almaexportja 2,47, a narancskivitel 2,64 millió tonnát tett ki, s ezen áru túlnyomó része Ázsiába, közelebbről Indiába és Kínába irányult. Tekintettel a kínai beviteli feltételek megnehezülésére az európai gyümölcsexportőrök feszült figyelemmel kísérik a Vietnamban, Dél-Koreában és Tajvanon nyíló értékesítési lehetőségeket.

A legtöbb, 8,5 millió tonna áru az unió legnépesebb országába, azaz Németországba, 6,5 millió tonna az Egyesült Királyságba került.

A Németországba bevitt gyümölcs mennyisége 5,3, a zöldségeké 3,2 millió tonna volt, az önellátottság mértéke a gyümölcs esetében 15, a zöldségféléknél viszont 38 százalékos. A forgalomba hozott gyümölcs- és zöldségfélék több mint felét olyan nagy diszkontláncok értékesítik, mint az Aldi és a Lidl, ellentétben Franciaországgal, ahol a diszkontláncok piaci részesedése korábban is rendkívül alacsony volt, tavaly pedig tovább mérséklődött.

Az angolok, skótok, walesiek és északírek hazai gyümölcs- és zöldségtermelése nem érte el a 2,5 millió tonnát, melyhez 6,5 millió tonna importáru került. Az export egészen elhanyagolható, nem volt több 300 ezer tonnánál.

A brexit feltételei a gyümölcs- és zöldségágazatban különösen élesen merülnek fel, mert a szigetország önellátottsági foka nem több 16 százaléknál.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu