Back to top

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Ezek szerint 2018-ban 47 millió tonna gyümölcs és 56 millió tonna zöldség termett Európában – e 103 millió tonnás össz-termés 42 százalékát két országban, nevezetesen Spanyolországban és Olaszországban sikerült betakarítani. Az európai gyümölcstermés 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Kezdetben még nagyobb termés ígérkezett, de a kemény aszály megakadályozta, hogy rekordnagyságú mennyiséget tudjanak leszedni. Az európai zöldségtermés ugyanakkor – éppen az aszály miatt – elmaradt az előző évitől úgy, hogy vöröshagymából, répából és burgonyából az átlagnál is kedvezőtlenebbül alakult a termés, ellentétben például a kimondottan melegkedvelő cukkinival.

Az egy háztartásra jutó vásárlás tekintetében az EU-országok többségében a gyümölcsök sorában az alma, a zöldségfélék sorában pedig a paradicsom bizonyult a legnépszerűbbnek.

A „huszonnyolcak“ átlagával ellentétben mind Németországban, mind pedig az Egyesült Királyságban a banán megelőzte az almát. A zöldségek tekintetében a német ízlés megegyezett az európaival, de a briteknél nem paradicsomból, hanem répából fogyasztották a legnagyobb mennyiséget.

Az EU-tagországok harmadik országokba irányuló gyümölcs- és zöldségexportja az elmúlt évben 37 millió tonnát, behozatala 47 millió tonnát tett ki, az ebből származó importtöbblet meghaladta a 12 milliárd eurót.

Az EU-országok unión kívüli almaexportja 2,47, a narancskivitel 2,64 millió tonnát tett ki, s ezen áru túlnyomó része Ázsiába, közelebbről Indiába és Kínába irányult. Tekintettel a kínai beviteli feltételek megnehezülésére az európai gyümölcsexportőrök feszült figyelemmel kísérik a Vietnamban, Dél-Koreában és Tajvanon nyíló értékesítési lehetőségeket.

A legtöbb, 8,5 millió tonna áru az unió legnépesebb országába, azaz Németországba, 6,5 millió tonna az Egyesült Királyságba került.

A Németországba bevitt gyümölcs mennyisége 5,3, a zöldségeké 3,2 millió tonna volt, az önellátottság mértéke a gyümölcs esetében 15, a zöldségféléknél viszont 38 százalékos. A forgalomba hozott gyümölcs- és zöldségfélék több mint felét olyan nagy diszkontláncok értékesítik, mint az Aldi és a Lidl, ellentétben Franciaországgal, ahol a diszkontláncok piaci részesedése korábban is rendkívül alacsony volt, tavaly pedig tovább mérséklődött.

Az angolok, skótok, walesiek és északírek hazai gyümölcs- és zöldségtermelése nem érte el a 2,5 millió tonnát, melyhez 6,5 millió tonna importáru került. Az export egészen elhanyagolható, nem volt több 300 ezer tonnánál.

A brexit feltételei a gyümölcs- és zöldségágazatban különösen élesen merülnek fel, mert a szigetország önellátottsági foka nem több 16 százaléknál.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Már százezren aláírták a magyar gazdák érdekében indított petíciót

Már százezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót - jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen.

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.