Back to top

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Bár a „zoknimintázat” a rejtőzködés során valóban nem jelent előnyt, a királysiklóknak a látványos külső mégis védelmet nyújthat a ragadozók ellen. A Bates-féle mimikrinek nevezett jelenség lényege, hogy egy ártalmatlan faj – pl. egy királysikló – a vele azonos élettérben fellelhető, veszélyes fajok külsejét utánozza, és ezzel próbálja megtéveszteni ellenségeit.

Búvóhely és vizestál

A szintén az USA délnyugati államaiban és Mexikóban honos, méreggel rendelkező korallkígyók (Micrurus sp.) piros-sárgafekete gyűrűs színezetét a királysiklók kiválóan átvették, azzal az apró eltéréssel, hogy az ő mintázatuk sorrendje piros-feketesárga. Ez a szabályszerűség azonban csak az északi féltekén állja meg a helyét, Közép- és Dél-Amerikában már a pirosfekete- sárga mintázatú állatok között is találhatunk méreggel rendelkező fajokat.

A vörös királysiklók átlagos mérete mindössze 80-100 cm közöttire tehető, ami meglehetősen megkönnyíti elhelyezésüket.

26-28 °C-os nappali hőmérsékletet igényelnek, ami éjszakára 20 °C-ra is csökkenhet. Bár eredeti élőhelyük jellemzően száraz klímájú, mégis igénylik a kicsit magasabb páratartalmat, hiszen idejük nagy részét olyan búvóhelyeken, üregekben töltik, melyek a környezetükhöz képest mindig kicsit nyirkosabbak. A búvóhely egyébként e félénk állatok férőhelyének legfontosabb berendezési eleme, a vizestál mellett. A királysiklók a szabadban olykor hüllőket is zsákmányolnak, így valamilyen szinten hajlamosak lehetnek a kannibalizmusra. Ilyen esetek azonban inkább fiatal egyedeknél fordulhatnak elő, különösen akkor, ha az állatok között feltűnő méretkülönbség tapasztalható. A nagyjából azonos „súlycsoportba” tartozó kifejlett egyedeket sokan problémamentesen tartják együtt.

Eredeti élőhelyükön a hüllőevés mellett a rágcsálófészkek kifosztása jellemző rájuk. Tehát elsősorban fiatal szopós rágcsálókkal táplálkoznak.

Éppen ezért előre elpusztított egerekből álló étrendjükben inkább több és apróbb, mintsem a kevés, de nagyobb táplálékállat domináljon.

A szaporítás feltétele – téli pihenő 

Szaporításuk előfeltétele egy enyhébb, akár szobai körülmények között kivitelezett téli pihenő. Az átlagosan 5-8 tojásból kikelő kiskígyók, olykor nehézkesen kezdenek neki a táplálkozásnak. A legcélszerűbb, ha az utódokat egyesével viszonylag kicsi – búvóhellyel és vizestálkával ellátott – salátás dobozokban tartjuk. Első vedlésüket követően pedig éjszakára, a lehető legkisebb zavarással helyezzük be melléjük első eleségüket, amely minél apróbb szopósegér legyen. A királysiklók az itt bemutatott típuson kívül számos fajjal és alfajjal képviseltetik magukat, amelyek mind kifejezetten látványos küllemmel rendelkeznek. bár ezek némelyikének tartása nem egyszerű feladat. A királysiklók nem védett állatok.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Egyre több japán daru Európában

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt sokáig, s úgy tűnik, visszanyeri régi pozícióját, hiszen ezrek és ezrek zarándokolnak el évente a Hortobágyra, hogy a daruvonulást lássák. Sokunk szívét megmelengette a hír, hogy hosszú évtizedek után újra fészkelnek nálunk is ezek a kecses tollasok.