0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

A fajtát egyes szakírót a nagy fajták hasonmásának tekintik, de a többség az eredeti törpefajták közé sorolja. Az igazság valószínűleg árnyaltabb, ugyanis feljegyzések tanúsítják, hogy a múlt századfordulón jelentősebb mennyiségben érkeztek Hollandiába és Angliába a Jáva-szigetén lévő Bantam kikötőjéből kistermetű házityúkok. Ezeket később Nagy-Britanniában tollas lábú törpékkel és hamburgi tyúkokkal keresztezték, így alakult ki a bantam mai formája.

E házityúkunk legszembetűnőbb tulajdonsága a különös rózsataraj, mely finoman gyöngyözött, s hosszúra nyúló ék alakban halad felfelé. A vége egyenes tüskét alkot.

Ma már számtalan színváltozata van a fajtának, a legjobban kitenyésztett a fekete, melynél fontos, hogy a tollazat fényesen csillogjon, s a csőr és a lábujjak szaruszínűek legyenek. Némileg finomabb a fekete-fehér tarkák és a porcelánszínűek alakja, ez teszi sokak számára még vonzóbbá őket. E két változatnál azonban a fehér lábszín kívánatos. Az újabb és újabb változatok közül különösen keresettek a fehérpöttyös sárgák és a nyírfaszínűek.

Ügyeljünk arra, hogy állataink a teleltetés során is sokat mozogjanak, ne tápláljuk túl őket. A kakasok ideális testtömege 0,6, a tojóké 0,5 kilogramm. Ha gyűrűzzük madarainkat, fontos, hogy gyűrűnagyság nemenként változik: a kakasokra 11-es, a tyúkokra 9-eset helyezzünk. Fontos, hogy ne törekedjünk a túlságosan kis testméretre, ezért is keltessünk csak 25 grammnál nagyobb tojásokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu