Back to top

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

A Biological Conservation című szaklapban megjelent tanulmány készítői 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg világszerte. Az eredmények azt mutatják, hogy

a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben.

A tanulmány az egyes rovarrendekre is lebontotta a kutatási eredményeket. Eszerint például

  • a pillangók 53 százaléka,
  • a bogarak 49 százaléka,
  • a méhek 46 százaléka

tűnik majd el a Föld színéről, de még a legyek is pusztulnak 25 százalékban.

A rovarok táplálékul szolgálnak madaraknak, denevéreknek és más apró emlősöknek. A világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát porozzák be.

A rovarok teszik ki a Földi élőlények többségét, létük a tápláléklánc alapja – hívta fel a figyelmet korábban az InfoRádióban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

"Egy három évvel ezelőtt megjelent német tanulmány szerint németországi védett területeken a repülő rovar biomassza 75 százaléka eltűnt, vagyis minden 100 rovarból 75 kipusztult a még védelem alatt is álló területről. Ez óriási probléma" - hangsúlyozta Orbán Zoltán, hozzátéve: az egész ökológiai rendszerünk függ a rovaroktól.

Tehát nem csak az egyedszám, a populáció csökken, hanem rengeteg faj örökre el is tűnik a Föld színéről.

Milyen mértékű a kihalás?

A gerinctelen fajok gyors ütemű kihalása már most is jelentős - hívta fel a figyelmet Fehér Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum állattárának vezetője.

"Most a földtörténet 6. nagy kihalási krízisében vagyunk, legalább olyan mértékű fajpusztulás van napjainkban, mint a dinoszauruszok kihalása vagy a perm végi kihalás. Ám a dokumentáltan kipusztult fajok száma viszonylag kevés, és ez azért van, mert a Földön élő fajok döntő többsége gerinctelen. Miközben nagyon jól dokumentáltak a gerinces fajok - emlősök, madarak, hüllők, halak, kétéltűek -, róluk nagyon sokat tudunk, és a legtöbb természetvédelmi akció is az ő megmentésére irányul, addig a földi biodiverzitás döntő többségét a gerinctelen állatok adják, amelyekről viszont nagyon keveset tudunk. Ezért kevés olyan dokumentált eset van, amikor tudni lehet, hogy egy gerinctelen faj kipusztult" - mondta Fehér Zoltán.

"Egészen elborzasztó eredményre jutottak a legfrissebb kutatások, ugyanis úgy tűnik, a gerinctelen fajok 7 százaléka kipusztult az elmúlt 100 évben.

Az összes gerinctelen fajra vetítve ez azt jelenti, hogy mintegy 100-050 ezer gerinctelen faj pusztulhatott ki" - emelte ki a szakember.

Számos veszély leselkedik a rovarokra

A rovarok számának drasztikus csökkenése az élettérvesztés, vagyis a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt. Nagy szerepet játszik ezen kívül a talajjavító és a növényvédő szerek használata és a vegyi szennyezés. Emellett biológiai eredetű veszélyek, az invazív fajok és a kórokozók is pusztítják a rovarokat. A kihalás felgyorsulásának negyedik fő oka a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken.

Forrás: 
infostart.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Egyre több japán daru Európában

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt sokáig, s úgy tűnik, visszanyeri régi pozícióját, hiszen ezrek és ezrek zarándokolnak el évente a Hortobágyra, hogy a daruvonulást lássák. Sokunk szívét megmelengette a hír, hogy hosszú évtizedek után újra fészkelnek nálunk is ezek a kecses tollasok.