0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

A Biological Conservation című szaklapban megjelent tanulmány készítői 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg világszerte. Az eredmények azt mutatják, hogy

a rovarfajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben.

A tanulmány az egyes rovarrendekre is lebontotta a kutatási eredményeket. Eszerint például

  • a pillangók 53 százaléka,
  • a bogarak 49 százaléka,
  • a méhek 46 százaléka

tűnik majd el a Föld színéről, de még a legyek is pusztulnak 25 százalékban.

A rovarok táplálékul szolgálnak madaraknak, denevéreknek és más apró emlősöknek. A világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát porozzák be.

A rovarok teszik ki a Földi élőlények többségét, létük a tápláléklánc alapja – hívta fel a figyelmet korábban az InfoRádióban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

„Egy három évvel ezelőtt megjelent német tanulmány szerint németországi védett területeken a repülő rovar biomassza 75 százaléka eltűnt, vagyis minden 100 rovarból 75 kipusztult a még védelem alatt is álló területről. Ez óriási probléma” – hangsúlyozta Orbán Zoltán, hozzátéve: az egész ökológiai rendszerünk függ a rovaroktól.

Tehát nem csak az egyedszám, a populáció csökken, hanem rengeteg faj örökre el is tűnik a Föld színéről.

Milyen mértékű a kihalás?

A gerinctelen fajok gyors ütemű kihalása már most is jelentős – hívta fel a figyelmet Fehér Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum állattárának vezetője.

„Most a földtörténet 6. nagy kihalási krízisében vagyunk, legalább olyan mértékű fajpusztulás van napjainkban, mint a dinoszauruszok kihalása vagy a perm végi kihalás. Ám a dokumentáltan kipusztult fajok száma viszonylag kevés, és ez azért van, mert a Földön élő fajok döntő többsége gerinctelen. Miközben nagyon jól dokumentáltak a gerinces fajok – emlősök, madarak, hüllők, halak, kétéltűek -, róluk nagyon sokat tudunk, és a legtöbb természetvédelmi akció is az ő megmentésére irányul, addig a földi biodiverzitás döntő többségét a gerinctelen állatok adják, amelyekről viszont nagyon keveset tudunk. Ezért kevés olyan dokumentált eset van, amikor tudni lehet, hogy egy gerinctelen faj kipusztult” – mondta Fehér Zoltán.

„Egészen elborzasztó eredményre jutottak a legfrissebb kutatások, ugyanis úgy tűnik, a gerinctelen fajok 7 százaléka kipusztult az elmúlt 100 évben.

Az összes gerinctelen fajra vetítve ez azt jelenti, hogy mintegy 100-050 ezer gerinctelen faj pusztulhatott ki” – emelte ki a szakember.

Számos veszély leselkedik a rovarokra

A rovarok számának drasztikus csökkenése az élettérvesztés, vagyis a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt. Nagy szerepet játszik ezen kívül a talajjavító és a növényvédő szerek használata és a vegyi szennyezés. Emellett biológiai eredetű veszélyek, az invazív fajok és a kórokozók is pusztítják a rovarokat. A kihalás felgyorsulásának negyedik fő oka a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken.

Forrás: infostart.hu