0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

„Miközben a mezőgazdaság egyre korszerűbb, ez messze nem tükröződik vissza a szezonmunkában alkalmazottak munkakörülményeiben“, fogalmazott Harald Schaum, az IG BAU szakszervezeti szövetség alelnöke egy, a mezőgazdasági vendégmunkások tevékenységéről készült jelentés a közelmúltban rendezett nyilvános bemutatásakor.

Az Európai Unió állampolgárainak nincs szükségük munkavállalási engedélyre, azaz szezonális munkavállalóként is korlátozás nélkül, a német állampolgárokkal azonos feltételek mellett dolgozhatnak.

Ezzel szemben az EU-n kívüli országok polgárai nem végezhetnek szezonális munkát a mező- és erdőgazdaságban, ami alól egy 2020-ig hatályban lévő külön szabályozás alapján a nyugat-balkán hat országának állampolgárai kivételt képeznek.

A mezőgazdasági szezonmunka alapvetően egy olyan rövidtávú, társadalombiztosítási jogviszonyra járó kötelezettséggel nem járó foglalkoztatási formát takar, melynél a munkavégzés nem tart tovább három hónapnál és az érintett munkavállaló egy adott éven belül 70-nél kevesebb napot tölt munkában. Kétségtelen, a munkaadók hátrányosnak érzik, hogy a szezonális munkavállalóknak is meg kell kapniuk a bruttó minimálbért, melyet óránként 9,10 euróról 2019. január elsejével emeltek 9,19 euróra.

A külföldről érkezett munkavállalók leggyakrabban arra panaszkodtak, hogy a munkaadóik nem fizették ki a nekik járó fizetés egy részét.

Egyes foglalkoztatottak az akár 14 órásra is elhúzódó munkanap és/vagy a hét mind a hét napján történő munkavégzés miatt bírálták munkaadóikat.

A lakáskörülmények tekintetében sem minden fenékig tejfel. Előfordult, hogy a munkaadók hat-nyolcágyas szobákba telepítették be a munkavállalóikat úgy, hogy azoknak fejenként havi több mint 200 euró lakbért kellett fizetniük. Egy olyan lakásban, ahol nem volt megfelelő a napsütés elleni védelem; a munkaeszközök használatáért pedig fizetni kellett a munkaadó részére.

Az IG BAU és partnerei gyakran mennek ki a munkavégzés helyszínére, hogy a munkavállalókat a jogaikról tájékoztassák. A megelőző évekhez képest 2018-ban ez sokkal problémamentesen történt. Más kérdés, hogy a tanácsadók olyan munkavállalókkal is találkoztak, akikről megfélemlítettség sugárzott, és 

találtak egy olyan üzemet is, amely saját biztonsági embereket alkalmazott annak megakadályozása céljából, hogy a szakszervezetisek a munkavállalókkal találkozzanak.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu