0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Az országban összesen 23 662 ilyen készüléket tart számon az adóhatóság, viszont mindössze 6918 párlat adójegyet adtak ki tavaly, vagyis ha minden lepárlóra egyetlen jegyet vettek, akkor ennyi berendezést használtak a tulajdonosok. Ha pedig ugyanaz a magánfőző több alkalommal is vásárolt adójegyet, akkor

az arány még egyharmadnál is kevesebb lehet.

A magánfőzők készülékeinek bejelentése 2015-ben lett kötelező, abban az évben 12 755 berendezést jegyeztek be, majd 2016-ban további 5848, 2017-ben pedig 2618 darabbal bővült a kör. A legkevesebb új bejelentés 2018-ban érkezett, tavaly 2441-en jelentettek be főzőberendezést. Tavaly a legtöbb új bejelentés, szám szerint 420 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, ezzel együtt ott összesen 1700 berendezést tart számon az adóhatóság. Párlat adójegyet azonban csak 230 esetben vásároltak az előző évben, és a hatóság adatai szerint mindössze 3489 liter párlatot készítettek otthoni, magáncélú fogyasztásra.

A legtöbb magánfőzött párlat 2016 óta minden évben Pest megyében készül a NAV adatai alapján. Itt összesen 2423 berendezést tartanak számon, ebből 2018-ban 525-öt használtak, amelyeken összesen közel kilencezer liter magánfőzött párlatot készítettek. A legkevesebb bejelentett lepárlóberendezést Nógrád megyében tartja számon a NAV: itt mindössze 507 készülékről számoltak be.

2015 óta összesen 28 lepárlókészüléket foglalt le az adóhatóság magánfőzőktől, a legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén (7), Bács-Kiskun (6) és Jász-Nagykun-Szolnok (5) megyékben.

A Pálinka Nemzeti Tanács véleménye szerint aggodalomra adnak okot a pálinkás szakmában a fenti adatok.

Az utóbbi évek baleseteit is figyelembe véve a szakemberek minden magáncélú lepárlóberendezés tulajdonosát fokozott óvatosságra intik, és javasolják, hogy a főzőberendezések vásárlása, illetve a párlatok elkészítése előtt mindenki tájékozódjon a magánfőzéssel kapcsolatos jogszabályokról és a jó gyártási gyakorlatról.

A NAV honlapján olvasható tájékoztató szerint a párlatadójegy-igényléshez a NAV_J27 számú, Magánfőzők párlat adójegy megrendelése elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni, és elektronikusan vagy papír alapon eljuttatni az adóhatósághoz, már a párlat készítését megelőzően.

Egy párlat adójegy 700 forintba kerül és egy liter 42 fokos pálinka lefőzésére jogosít.

Első alkalommal legalább öt, éves viszonylatban legföljebb 86 párlat adójegy igényelhető, az adójegyet az ellenérték befizetése után kapjuk meg.

Forrás: Pálinka Nemzeti Tanács / NAV