Back to top

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) által rendezett PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és Kiállítást Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg, aki a technológiai megoldásokra való nyitottságot, a fejlesztések szükségszerűségének felismerését nevezte meg a legfontosabb eredményként az eseményen.

Az emberi elme nem képes felfogni és elképzelni, hogy mi lesz a technológiai fejlődés vége, éppen ezért sosem mondhatjuk egy-egy felvetésre, hogy biztosan nem fog megvalósulni

– érzékeltette a technológiai előrehaladás sebességét és újszerűségét a Prega megnyitóján Nagy István. Az agrárminiszter köszöntőbeszédében utalt Gábor Dénes ismert mondatára: a jövőt nem lehet előre megjósolni, de fel lehet találni. A tárcavezető leszögezte: a legnagyobb eredmény, hogy a magyar gazdatársadalom nyitottá vált a precíziós gazdálkodás eredményeire, hogy a termelők megértették: ez a jövő. A digitalizáció, a precíziós megoldások alkalmazása nélkül ugyanis nem lehetséges érdemi előrelépés a hatékonyság, versenyképesség terén.

Mint elmondta, a kormány célja, hogy minden magyar gazdálkodó nyertese legyen az átalakulásnak. „Nem szeretnénk, ha egyenlőtlenségek alakulnának ki a gazdaságok között a méretkülönbségek miatt, ezért az új technológiákhoz való hozzáférés kulcskérdés valamennyi ágazati szereplő számára” – tette hozzá.

Nem a precíziós gazdálkodás bevezetése jelent igazán jelentős költségtételt ma már, hanem az a veszteség, amit akkor szenvedünk el, ha nem alkalmazzuk a technológiai megoldásokat

– jelentette ki az eseményen megtartott beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója kifejtette: magyar viszonyok között a precíziós technológia megfelelő alkalmazása akár 60-70 ezer forintnyi plusz bevételt is jelenthet hektáronként, amely azt jelenti, hogy ha a magyar szántóterületet így művelnék, akkor az 300-350 milliárd forintnyi extra jövedelmet eredményezne az ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Tudjon meg többet a növényvédelemről!

Sokan nem látnak tisztán, ha a növényvédelemről van szó – szól a Bayer tájékoztató kiadványának első mondata. A laikus közönség aggodalmait próbálják eloszlatni a modern mezőgazdaságban alkalmazott módszerek ismertetésével. A gyakori kérdésekre adott válaszokkal a Bayer a saját környezetvédelmi tevékenységét, ez irányú fejlesztéseit is ismerteti. Ebből a kiadványból szemezgetünk.

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Növekvő agrárrészesedésre számít a Raiffeisen

Tovább növelné mintegy 150 milliárd forintnyi agrárhitel-állományát a Raiffeisen Bank, amely már most is a hazai bankpiac harmadik helyezettje a mezőgazdaság finanszírozásában – mondta el a pénzintézet vezérigazgató-helyettese lapunknak. Kementzey Ferenc szerint a nagyvállalatok körében meghatározó szereplők már most is, ezért az agrár-kkv körben van igazi tere a további növekedésnek.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Egy Földünk van, törődjünk vele! - Föld Órája 2019

Idén március 30-án lesz a WWF Föld Órája, azonban fontos, hogy környezetünkkel ne csak ezen a napon, ebben az egy órában törődjünk. A Föld Órája alkalmából indított négyhetes kihívássorozattal a WWF Magyarország azt kívánja elérni, hogy a fenntarthatósági tippek közül mindenki kiválassza azokat, amelyeket tartósan át tud ültetni mindennapjaiba.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.