0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrármarketing Centrum (AMC) által rendezett PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és Kiállítást Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg, aki a technológiai megoldásokra való nyitottságot, a fejlesztések szükségszerűségének felismerését nevezte meg a legfontosabb eredményként az eseményen.

Az emberi elme nem képes felfogni és elképzelni, hogy mi lesz a technológiai fejlődés vége, éppen ezért sosem mondhatjuk egy-egy felvetésre, hogy biztosan nem fog megvalósulni

– érzékeltette a technológiai előrehaladás sebességét és újszerűségét a Prega megnyitóján Nagy István. Az agrárminiszter köszöntőbeszédében utalt Gábor Dénes ismert mondatára: a jövőt nem lehet előre megjósolni, de fel lehet találni. A tárcavezető leszögezte: a legnagyobb eredmény, hogy a magyar gazdatársadalom nyitottá vált a precíziós gazdálkodás eredményeire, hogy a termelők megértették: ez a jövő. A digitalizáció, a precíziós megoldások alkalmazása nélkül ugyanis nem lehetséges érdemi előrelépés a hatékonyság, versenyképesség terén.

Mint elmondta, a kormány célja, hogy minden magyar gazdálkodó nyertese legyen az átalakulásnak. „Nem szeretnénk, ha egyenlőtlenségek alakulnának ki a gazdaságok között a méretkülönbségek miatt, ezért az új technológiákhoz való hozzáférés kulcskérdés valamennyi ágazati szereplő számára” – tette hozzá.

Nem a precíziós gazdálkodás bevezetése jelent igazán jelentős költségtételt ma már, hanem az a veszteség, amit akkor szenvedünk el, ha nem alkalmazzuk a technológiai megoldásokat

– jelentette ki az eseményen megtartott beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója kifejtette: magyar viszonyok között a precíziós technológia megfelelő alkalmazása akár 60-70 ezer forintnyi plusz bevételt is jelenthet hektáronként, amely azt jelenti, hogy ha a magyar szántóterületet így művelnék, akkor az 300-350 milliárd forintnyi extra jövedelmet eredményezne az ágazatban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu