Back to top

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Az közzétett adatok szerint 2018. I-XII. hónapokban a vágósertés termelői ára (malac és süldő nélkül) 363 Ft/kg volt, kereken 10 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évben. Decemberben a 2017. XII. havi kilogrammonkénti 365 Ft-tal szemben az eladási átlagár csupán 360 Ft volt. Ez még az egy hónappal azelőtti, novemberi 353 forintos árhoz képest is visszaesés.

A hosszan tartó árapály miatt nem csodálkozhatunk azon, hogy az értékesített egyedek száma is egyre fogy. Novemberhez képest decemberben 25 ezer hízóval kevesebbet kínáltak eladásra, a vágóhidak összesen 310 ezer  vágósertést vásároltak fel ekkor.

 

A tavalyi forgalom nagymértékben, 33 ezer egyeddel maradt el a 2017 évitől.

2018-ban az egy évvel korábbinál 5,3 százalékkal kevesebb, összesen 3628 ezer db, 451124 tonna vágósertést vásároltak fel. Az eladási átlagsúly 114,4 kg volt.

A KSH adatai szerint, a vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2018. I-XII. hónapokban 412 Ft/kg volt, 1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Decemberben mindössze 396 Ft volt az adásvételi ár, ami kilónként 19 forinttal alulmúlta a 2017 évit, és novemberhez viszonyítva is 13 Ft-tal olcsóbb lett. Egy év alatt visszafogottan, 3947 darabról 3971 egyedre nőtt a forgalom.  Decemberben 19 egyeddel több volt az eladott mennyiség, mint a megelőző hónapban. Az elmúlt évben 47386 db, összességében 22506 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 3,1 százalékkal nőtt, az összsúly viszont a 2017-es szinten maradt.

Jó évet zártak tavaly a juhosok. A vágójuh termelői átlagára 2018. I-XII hónapokban 780 Ft/kg volt, 7,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ekkor a forgalmazott vágóalapanyag 7480 tonnát tett ki, ez 2017-hez képest 18,1 százalékos emelkedést jelent. Decemberben az elmúlt évi kilónkénti 827 forinttal szemben az ár 856 forintra erősödött, ennek köszönhetően a novemberi árhoz képest tetemesen, 81 forinttal drágult. Ekkor 757 tonna volt a forgalom, 17 tonnával kevesebb, mint egy éve, jóllehet az előző hónaphoz képest így is megduplázódott felvásárolt mennyiség.   

A vágóbaromfi kilónkénti átlagára 2018. I-XII. hónapokban – a 2017 évivel összehasonlítva - 1,3 százalékkal 295 Ft-ra emelkedett. Ezen belül leginkább a vágólibai ára nőtt, 7,5 százalékkal, a vágókacsáé alig érzékelhetően változott, csupán 0,1 százalékkal, a pecsenyecsirkéé pedig 2,1 százalékkal drágult. A tavalyi év árvesztése a pulyka lett, egy év alatt 1,9 százalékot vesztett az ára. A december 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átadott vágóbaromfi össztömege 531208 tonna volt, 5,8 százalékkal több mint a 2017-es évben.

A baromfiszektor vágótermék-kibocsájtása a XI. havi 75055 tonna után decemberben tovább növelte előnyét és fölényesen, 80084 tonnával felülmúlta a rivális sertéságazat teljesítményét. 

Az étkezési tojás termelői átlagára 2018.I-XII. hónapokban 19 Ft volt, 5,6 százalékkal kevesebb, mint 2017 év tizenkét hónapjában. Decemberben, novemberrel összevetve nem változott a tojás ára, ennek tulajdonítható, hogy a 2017 évhez viszonyítva 6 Ft árcsökkenés következett be.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Tavaly 175 milliárd forintot költöttek mezőgépekre

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el – közölte az AKI.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Apadó árak, lanyhuló forgalom a vágómaha-piacon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint januárban - az egy évvel korábbihoz viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 12 Ft-tal, a vágóbaromfié 13 Ft-tal, a vágósertésé 10 Ft-tal drágult, a vágómarháé viszont 36 Ft-tal visszaesett. A nyerstejért 1 Ft-tal, a tojásért 3 Ft-tal adtak kevesebbet.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.