Back to top

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.

Az idei év első olvasóköri találkozóját Farkasné Kripner Veronika vezeti majd, előadása pedig a címe alapján – Termést adó homoktalaj? Nagyüzemi növénytermesztési útmutató 1966-ból – eléggé érdekesnek ígérkezik. A bemutatott könyv a dr. Antal József dr. Penyigey Dénesdr. Egerszegi Sándor által jegyzett, 1966-ban kiadott Növénytermesztés homokon című mű lesz.

Rozs, cirok, tarlóburgonya, csillagfürt és somkóró.

Néhány azok közül a növények közül, amelyeket érdemes volt vetni kis termőképességű talajokon ötven évvel ezelőtt. Ma sincs ez másként. Az Antal József által szerkesztett átfogó szakkönyv az akkori legújabb eredményeket számba véve íródott. A talaj védelme, a zöldtrágyázás, a vetésforgó alkalmazása ma is alapja a homokon gazdálkodásnak – olvasható a rendezvény beharangozójában.

A Mezőgazdasági Könyvtár olvasóköreinek keretében egy-egy – a legtöbb esetben valódi ritkaságnak számító – agrártörténeti szakkönyvet mutatnak be a könyvtár szakértői, egyben segítenek megidézni a magyar agrárium korabeli kiválóságait, szakterületük saját korukra jellemző ismeretanyagát. Az olvasókörök keretében bemutatott könyveket a könyvtár szakemberei idén is a Magyar Tudós Tárlat programsorozat részeként terítékre kerülő évfordulós agrárszakemberek munkáiból válogatták. A február 16-án terítékre kerülő könyv tizenhat szakember közös munkája a könyv, közülük öten idei évfordulósok, név szerint Bauer Ferenc, Hepp Ferenc, Fekete István, Antal József és Nyéki Jenő.


A Termést adó homoktalaj? Nagyüzemi növénytermesztési útmutató 1966-ból című olvasókör időpontja 2019. február 20., szerda 10. 30 óra, helyszíne az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár (Budapest I. ker., Attila út 93.).

Tavasszal még három további olvasókört tartanak a könyvtárban: Eötvös Péter Mátyás: Peszticidek – áldás és átok? (március 20.), Antal Attila: A székely népi építészet (április 17.), valamint Vincze Petronella: A műveltség könyvtára – A művészet könyve (május 15.). A rendezvények mindig 10.30-kor kezdődnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert trendek a GardenExpon

Nagy volt az érdeklődés a hétvégén az idei GardenExpon, amelyet a budapesti Sportarénában rendeztek meg, ahol bemutatták az aktuális kert trendeket.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség

A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélő és nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz, miközben a klímaváltozás miatt a növénytermesztőket az egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton őshonos rovarok elterjedése fenyegeti – hangzott el a K&H-ban rendezett, a hazai agrár- és élelmiszeripar legfontosabb szereplőinek fórumául szolgáló Agrár Klubon.

Négy ország értékeli újra a glifozátot

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.