0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.

Az idei év első olvasóköri találkozóját Farkasné Kripner Veronika vezeti majd, előadása pedig a címe alapján – Termést adó homoktalaj? Nagyüzemi növénytermesztési útmutató 1966-ból – eléggé érdekesnek ígérkezik. A bemutatott könyv a dr. Antal József dr. Penyigey Dénesdr. Egerszegi Sándor által jegyzett, 1966-ban kiadott Növénytermesztés homokon című mű lesz.

Rozs, cirok, tarlóburgonya, csillagfürt és somkóró.

Néhány azok közül a növények közül, amelyeket érdemes volt vetni kis termőképességű talajokon ötven évvel ezelőtt. Ma sincs ez másként. Az Antal József által szerkesztett átfogó szakkönyv az akkori legújabb eredményeket számba véve íródott. A talaj védelme, a zöldtrágyázás, a vetésforgó alkalmazása ma is alapja a homokon gazdálkodásnak – olvasható a rendezvény beharangozójában.

A Mezőgazdasági Könyvtár olvasóköreinek keretében egy-egy – a legtöbb esetben valódi ritkaságnak számító – agrártörténeti szakkönyvet mutatnak be a könyvtár szakértői, egyben segítenek megidézni a magyar agrárium korabeli kiválóságait, szakterületük saját korukra jellemző ismeretanyagát. Az olvasókörök keretében bemutatott könyveket a könyvtár szakemberei idén is a Magyar Tudós Tárlat programsorozat részeként terítékre kerülő évfordulós agrárszakemberek munkáiból válogatták. A február 16-án terítékre kerülő könyv tizenhat szakember közös munkája a könyv, közülük öten idei évfordulósok, név szerint Bauer Ferenc, Hepp Ferenc, Fekete István, Antal József és Nyéki Jenő.


A Termést adó homoktalaj? Nagyüzemi növénytermesztési útmutató 1966-ból című olvasókör időpontja 2019. február 20., szerda 10. 30 óra, helyszíne az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár (Budapest I. ker., Attila út 93.).

Tavasszal még három további olvasókört tartanak a könyvtárban: Eötvös Péter Mátyás: Peszticidek – áldás és átok? (március 20.), Antal Attila: A székely népi építészet (április 17.), valamint Vincze Petronella: A műveltség könyvtára – A művészet könyve (május 15.). A rendezvények mindig 10.30-kor kezdődnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu