Back to top

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

Angol nyelvterületen Beech Leaf Disease-nek nevezik az új kórt, mely szó szerint bükk levél betegséget jelent. Az kezdeti tünete, hogy sötét foltok jelennek meg a fa levelein – magyarázta Carrie Ewing, az Ohio Állami Egyetem PhD hallgatója.

Fotó: Ohio State University

Később a levelek összefonnyadnak, megvastagszanak, a szerkezetük pedig bőrszerűvé válik. A rügyek kiszáradnak, így idővel a fa is elpusztul.

Egyelőre nem tudni, milyen patogén okozza a betegséget. Amíg nem sikerül azonosítani, addig sem kezelni, sem megelőzni nem lehet a betegséget. Az elsődleges tanulmányok szerint nincs jele rovarkártevőknek vagy más betegséget terjesztő élőlényeknek a fertőzött növények körül, így azt sem tudni, hogyan terjed kór.

Ewing kollégája, Enrico Bonello professzor azt is hozzátette, hogy a fák haláltusája évekig is eltarthat.

A kórt kimutatták már az amerikai bükkből (Fagus grandiflora), illetve az európai bükkből (F. sylvatica) és a keleti bükkből (F. orientalis) is. Ez aggodalomra ad okot, hiszen

ha a betegséget okozó patogén a világ más bükkös élőhelyeire is átterjed,  akkor óriási károkat okozhat többek közt Európa mérsékelt övi erdeiben is.

A biológiai biztonság kulcskérdés ebben az ügyben. A kutatók azt feltételezik, hogy a betegség jelenleg is emberi „segítséggel” terjed, ráadásul meglehetősen gyorsan – tette hozzá Bonello.

Tulajdonképpen ez az eset kísértetiesen emlékeztet több más, idegenhonos inváziós faj terjedésére, például a smaragd kőris kéregrontó kártételére Észak-Amerikában, vagy a kőriselhalásra Európában – mindkét esetben eleinte kis területen és lassan terjedt a kártevő, aztán hirtelen, exponenciálisan megugrott a fertőzések száma – mondta Bonello.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Csökken a növényvédőszerek használata

Az időjárási hatásokon kívül főként a hatóanyagok kivonása miatt több mint 11 százalékkal csökkent tavaly a növényvédő szerek felhasználása a mezőgazdaságban az előző évhez képest - írja a keddi Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tájékoztatására hivatkozva.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.