0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mogyorós pele – nem mogyorón él

Hazánkban három pelefaj él, melyek közül a mogyorós pele 7-9 centiméteres testhosszával és 6-7 centiméteres farkhosszával a legkisebbnek számít. Elnevezése minden bizonnyal a német fajnévből ered. Ám az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen bebizonyították, hogy a nálunk élő példányok nem a mogyoróra alapozzák takarmánybázisukat.

A Kárpát-medencében élő mogyorós pelék sokkal változatosabban táplálkoznak, mint nyugat-európai fajtársaik. Nálunk a somtól kezdve a csipkebogyón át a makkokig igen sokféle termést fogyasztanak. Az azonban közös mindannyiukban, hogy a nagy energiatartalmú táplálékot részesítik előnyben, így virágnektárt, sőt különféle ízeltlábúakat is előszeretettel kebeleznek be.

Az közismert, hogy jellemzően igen hosszú téli álomra szenderülnek, több olyan példányt figyeltek meg, mely szeptembertől májusig valóban ki sem mozdult a fészkéből. Ilyenkor 34-35 fokos testhőmérsékletük akár 2-4 fokosra is lecsökken, volt olyan megfigyelt példány, melynek szíve mindössze egyet vert óránként. De úgy tűnik, a klímaváltozás a mogyorós pelék életét is megváltoztatta.

A viszonylag rövid és enyhe telek miatt később hibernálódnak, s korábban ébrednek. Előfordul, hogy már február közepén a hirtelen jövő felmelegedés hatására a mogyorós pelék is elhagyják téli fészküket.

Ezek a bájos kisemlősök Magyarországon elsősorban a hegyes-dombos vidékeken fordulnak elő, de a vizes élőhelyeken, a puhafás területeken, sőt a nádasok környékén is gyakran megtelepszenek. Mivel elsősorban alkonyatkor és éjjel aktívak, kevesen látják őket, de úgy tűnik, egyre inkább urbanizálódik is a faj. Budapesten például szép számmal megfigyelték, így egyre több ember találkozhat vele, ismerheti meg. Emberközeli megtelepedését az is elősegíti, hogy egyre többen helyeznek ki mesterséges fészekodút környezetükben, melybe szívesen befészkelnek a mogyorós pelék is.

Fontos, hogy a nem várt albérlőt ne ebrudaljuk ki. Nemcsak ezért, mert védett, hanem mert például a patkányokkal vagy az egerekkel ellentétben nemigen terjeszthet emberre veszélyes betegségeket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu