0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

A lehető leghatékonyabban, a leginkább környezetkímélő és takarékos módon, a legnagyobb eredményt elérve kell művelnünk a hazai termőterület mintegy 5 millió hektárját – mondta el Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a PREGA második napján. A precíziós gazdálkodást középpontba állító rendezvényen felszólaló politikus hozzátette: ma már a precíziós megoldások használata szerencsére egy létező gyakorlat, nem a jövő, hanem már a jelen. De ahhoz, hogy ez kiteljesedjen, hogy minden benne rejlő lehetőséget megfelelően kiaknázzunk, még nagyon sok erőfeszítést kell tenni.

Jakab István különösen fontosnak tartotta a klímaváltozásra való felkészülést, az ezekre adható válaszokat szintén a precíziós gazdálkodás adhatja meg.

Példaként az elnök a precíziós öntözési megoldásokat említette.

A hatékonyság mellett a kompetencia is kulcskérdés, hiszen a modern okos eszközöket okosan is kell tudni használni – fejtette ki felszólalásában Varga Péter. A Digitális Jólét Program szakértője a rendezvényen elmondta: ezen a téren sok a tennivaló, és főleg azoknak kellene tenni, akik most nincsenek jelen. A tudásnak alapfeltételnek kell lennie a támogatások esetében is, olyan precíziós beruházásra kellene csak támogatást adni, ahol annak működtetéséhez szükséges tudás is megvan. Mindez azért is fontos szempont, mert ma is vannak a mezőgazdaságban olyan precíziós eszközök, amelyeket nem, vagy nem megfelelően használnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu