Back to top

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

A Csillagok Háborúja sorozat R2D2 robotja után tréfásan csak „R2DMoo”-nak elkeresztelt szerkezet a nebraskai Schuylerben állt szolgálatba a Cargill egyik marhahús feldolgozójában. A mezőgazdasági óriáscég célja az volt, hogy biztonságosabbá tegye a nagytestű állatokkal dolgozó emberei mindennapjait.

„Az állatok, amelyekkel dolgozunk, nagyon nagyok” - mondta Sammy Rentaria, a feldolgozó általános igazgatója.

„És aggodalomra ad okot, hogy sosem tudhatjuk biztosan, mit fog tenni a jószág a következő pillanatban.”

A munkások egy karámrendszeren hajtják keresztül a marhákat, és folyamatosan zárják mögöttük a kapukat. Ehhez mindannyian munkavédelmi sisakot és védőmellényt viselnek, illetve a kerítésen kívül mozogva, botra kötözött műanyagzacskókkal hadonászva terelik az állatokat. Azonban ahogy a csorda áthaladt a kapukon, be kell menniük a marhák közé és becsukni azt. Az állatok pedig bármikor nekik ronthatnak, felöklelhetik, megrúghatják vagy eltaposhatják őket.

A robot ötlete Brad Churchill fejéből pattant aki, aki az feldolgozó üzemeltetéséért felelős.

„Az egyik beszállítónk küldött egy linket egy videóhoz. Nagyjából 10 másodperc után tudtam, hogy ez a robot alkalmas lehet a marhák terelésére is.”

A robotot eredetileg vagyonvédelmi eszköznek szánták. Churchill pedig rögtön tudta, hogy néhány változtatással alkalmas lehet cowboynak is.

A műanyag borítást fémre cserélték, és a kerekeit újra tervezték annak fényében, hogy a letaposott, saras talajon is mozogni tudjon.

A marhák terelésénél elengedhetetlen egy olyan inger, ami az állatokat mozgásra bírja. Ezért a robot kapott két kart, melyek végére szemeteszsákokat erősítettek. Hangszórókkal is felszerelték, mivel a munkások kiabálással, fütyüléssel is segítik az állatok mozgását. Így a robot a karjaival integetve, és közben a felvett emberi hangokat lejátszva képes terelni a marhákat.

Azonban R2DMoo nem önműködő. Egy távirányító segítségével irányítják. A munkások szerint, akik már kezelték, ez igazán nem nagy ördöngősség. Bárki, aki használt már játékkonzolt, könnyedén megtanulhatja. Így biztonságosan, a nagytestű szarvasmarháktól távolról tudják az állatokat terelni. Sőt, amikor a kapukat becsukják, a robot az ember és az marhák közé állva „vigyáz” hús-vér kollégáira.

Meet the robot that’s making cattle herding safer

 

Forrás: 
www.farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.