0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Szamócát szermaradék nélkül

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

A talaj igen összetett rendszer, számos tényezőtől függ, hogy fölvehetők-e a növények számára a benne lévő tápanyagok, éppen ezért a talaj rendbetételénél, szerves anyagokkal való ellátásánál kezdődik a szermaradék-mentes technológia. Erre többféle granulált szerves trágyát javasolt Lóránt János, az Italpollina képviselője. Ezek a különböző összetételű szerves anyagok biotermesztésben is használhatók, ellenőrzött eredetű és gondosan fertőtlenített, majd granulált trágyából készülnek. A hőstabil hasznos mikrobák megmaradnak bennük, viszont a szalmonella vagy a kólibaktériumok nem bírják ki a hőkezelést. Az Italpollina és a Tribú granulátumokban grammonként egymillió baktérium található, ami a talaj mikroflóráját gazdagítja.

Érdemes a kultúrnövényt olyan készítménnyel is kezelni, ami fokozza a hajszálgyökerek fejlődését, ezáltal jobb lesz a tápanyagfelvétel.

Növényi eredetű aminosavakkal gyorsan átsegíthetjük a stresszhelyzeteken a kultúrnövényeket,

illetve létezik aminosavakkal kombinált, száz százalékban felszívódó rezet tartalmazó szer, amivel a gombás és baktériumos betegségek ellen védekezhetünk.

Valódi biológiai védekezés a talajból fertőző betegségek ellen a Trichoderma gombatörzsek kijuttatása, mert ezek a hiperparazita gombák visszaszorítják káros rokonaikat. Hasznos segítők a mikorrhizagombák, amelyek együtt élve a gyökerekkel, gombafonalaik révén sokszorosára növelik a behálózott talajtérfogatot.

Növényélettannal foglalkozó kutató alapította a Stoller céget, ami erre a tudásra alapozva fejlesztett ki különböző készítményeket.

Mindig több hormon szabályozza a növények életműködését, ezért nem érdemes csak egyiket vagy másikat bevetni a kívánt cél érdekében,

hangsúlyozta Kelemen Péter, a cég hazai képviselője. Növényi hormon az etilén is, ami szerepet játszik az érés, az öregedés folyamatában és a stresszhelyzetekre adott reakcióban. A cég többféle etilénképződésre ható készítményt kínál, amelyekkel a szélsőséges stresszhelyzeteken lehet átsegíteni a növényeket. Az egyik két hétre kikapcsolja az etiléntermelést, a másik csak lassítja azt. Azt is tudni kell, hogy a magas etilénszint rontja a kalciumbeépülést a sejtekbe, tehát stressz hatására puhább lesz a gyümölcs. Ezen olyan műtrágyával lehet javítani, ami közvetlenül fölvehető formában tartalmaz kalciumot és nitrogént.

Manapság sokan foglalkoznak az úgynevezett indukált rezisztencia kiváltásával, ami felkészíti a növényt a várható fertőzések elleni védekezésre.

Heti gyakorisággal kell kijuttatni a készítményeket.

Meglepően sok anyag alkalmas a növényi védekezőrendszer beindítására, derült ki Tamasek Zoltán, a szlovák bioTomal cég képviselője előadásából. Ilyen a szójalecitin vagy a rákpáncélból készült kitozán, amit permetezve vagy öntözéssel kijuttatva is használhatunk. Lisztharmat ellen lehet védekezni úgy, hogy erősen lúgossá tesszük a növény felszínét, amit már nem visel el a kórokozó.

A magyarországi körülmények közt sikerrel termeszthető szamócafajtákat ismertetett Babits Dorina. Korán termő és gyors éréslefutású újdonság a Quicky, ami tavaly termett először hazánkban. Gyökérbetegségeknek ellenálló szamóca a Joly, amit utántelepítésre is lehet használni. Nagyon jóízű, jól szállítható fajta, viszont a lisztharmat elleni védekezésre figyelni kell vele. Érzékeny a talajuntságra az igen késői érésű Arosa. A fajta előnye, hogy későn is lehet ültetni, sokat terem és szép nagy gyümölcse van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu