Back to top

Szamócát szermaradék nélkül

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

A talaj igen összetett rendszer, számos tényezőtől függ, hogy fölvehetők-e a növények számára a benne lévő tápanyagok, éppen ezért a talaj rendbetételénél, szerves anyagokkal való ellátásánál kezdődik a szermaradék-mentes technológia. Erre többféle granulált szerves trágyát javasolt Lóránt János, az Italpollina képviselője. Ezek a különböző összetételű szerves anyagok biotermesztésben is használhatók, ellenőrzött eredetű és gondosan fertőtlenített, majd granulált trágyából készülnek. A hőstabil hasznos mikrobák megmaradnak bennük, viszont a szalmonella vagy a kólibaktériumok nem bírják ki a hőkezelést. Az Italpollina és a Tribú granulátumokban grammonként egymillió baktérium található, ami a talaj mikroflóráját gazdagítja.

Érdemes a kultúrnövényt olyan készítménnyel is kezelni, ami fokozza a hajszálgyökerek fejlődését, ezáltal jobb lesz a tápanyagfelvétel.

Növényi eredetű aminosavakkal gyorsan átsegíthetjük a stresszhelyzeteken a kultúrnövényeket,

illetve létezik aminosavakkal kombinált, száz százalékban felszívódó rezet tartalmazó szer, amivel a gombás és baktériumos betegségek ellen védekezhetünk.

Valódi biológiai védekezés a talajból fertőző betegségek ellen a Trichoderma gombatörzsek kijuttatása, mert ezek a hiperparazita gombák visszaszorítják káros rokonaikat. Hasznos segítők a mikorrhizagombák, amelyek együtt élve a gyökerekkel, gombafonalaik révén sokszorosára növelik a behálózott talajtérfogatot.

Növényélettannal foglalkozó kutató alapította a Stoller céget, ami erre a tudásra alapozva fejlesztett ki különböző készítményeket.

Mindig több hormon szabályozza a növények életműködését, ezért nem érdemes csak egyiket vagy másikat bevetni a kívánt cél érdekében,

hangsúlyozta Kelemen Péter, a cég hazai képviselője. Növényi hormon az etilén is, ami szerepet játszik az érés, az öregedés folyamatában és a stresszhelyzetekre adott reakcióban. A cég többféle etilénképződésre ható készítményt kínál, amelyekkel a szélsőséges stresszhelyzeteken lehet átsegíteni a növényeket. Az egyik két hétre kikapcsolja az etiléntermelést, a másik csak lassítja azt. Azt is tudni kell, hogy a magas etilénszint rontja a kalciumbeépülést a sejtekbe, tehát stressz hatására puhább lesz a gyümölcs. Ezen olyan műtrágyával lehet javítani, ami közvetlenül fölvehető formában tartalmaz kalciumot és nitrogént.

Manapság sokan foglalkoznak az úgynevezett indukált rezisztencia kiváltásával, ami felkészíti a növényt a várható fertőzések elleni védekezésre.

Heti gyakorisággal kell kijuttatni a készítményeket.

Meglepően sok anyag alkalmas a növényi védekezőrendszer beindítására, derült ki Tamasek Zoltán, a szlovák bioTomal cég képviselője előadásából. Ilyen a szójalecitin vagy a rákpáncélból készült kitozán, amit permetezve vagy öntözéssel kijuttatva is használhatunk. Lisztharmat ellen lehet védekezni úgy, hogy erősen lúgossá tesszük a növény felszínét, amit már nem visel el a kórokozó.

Arosa szamócafajta
Fotó: Horváth Csilla
A magyarországi körülmények közt sikerrel termeszthető szamócafajtákat ismertetett Babits Dorina. Korán termő és gyors éréslefutású újdonság a Quicky, ami tavaly termett először hazánkban. Gyökérbetegségeknek ellenálló szamóca a Joly, amit utántelepítésre is lehet használni. Nagyon jóízű, jól szállítható fajta, viszont a lisztharmat elleni védekezésre figyelni kell vele. Érzékeny a talajuntságra az igen késői érésű Arosa. A fajta előnye, hogy későn is lehet ültetni, sokat terem és szép nagy gyümölcse van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Tudjon meg többet a növényvédelemről!

Sokan nem látnak tisztán, ha a növényvédelemről van szó – szól a Bayer tájékoztató kiadványának első mondata. A laikus közönség aggodalmait próbálják eloszlatni a modern mezőgazdaságban alkalmazott módszerek ismertetésével. A gyakori kérdésekre adott válaszokkal a Bayer a saját környezetvédelmi tevékenységét, ez irányú fejlesztéseit is ismerteti. Ebből a kiadványból szemezgetünk.

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A tavalyi év változékony időjárása a szőlőt károsító rovarok és gombás betegségek élettevékenységét is befolyásolta. A csapadékos tavasz inkább a gombás fertőzéseknek kedvezett, az átlagosnál melegebb nyár folyamán viszont a lisztharmat-fertőzések mellett a kártevők, így például a kártevő atkák, tarka szőlőmoly, darazsak is jelentősen felszaporodtak a szőlőtőkéken.

Európában is megtelepedett a poloska természetes ellensége

Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három különböző helyen található almaültetvényekben fölfedezték az ázsiai márványospoloska természetes ellenségét, a szamuráj darazsat. Ez az első alkalom, hogy Európában észlelték a természetes módon betelepülő rovart, amely reményt ad a veszedelmes, soktápnövényű kártevő megfékezésére.

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Az uborkát is megvédik a ragadozók

A három nagy hajtatott kultúra közül a paradicsom és a paprika integrált technológiája egyértelműen sikertörténet. Az uborkáé viszont a növény morfológiai fölépítéséből, illetve a kultúra hosszából adódóan számos kérdést vet föl, ám megoldható.

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Megvédhető a paradicsom vegyszerek nélkül

A hajtatott paradicsom biológiai növényvédelme elsősorban a kártevők ellen irányul, de az utóbbi években mind több gondot okozó pepino mozaik vírussal szemben is merőben új, forradalmi eljárás született. Eközben pedig újabb növényvédelmi kihívásokkal is szembesülnek a kertészek, szakemberek.

Növekvő agrárrészesedésre számít a Raiffeisen

Tovább növelné mintegy 150 milliárd forintnyi agrárhitel-állományát a Raiffeisen Bank, amely már most is a hazai bankpiac harmadik helyezettje a mezőgazdaság finanszírozásában – mondta el a pénzintézet vezérigazgató-helyettese lapunknak. Kementzey Ferenc szerint a nagyvállalatok körében meghatározó szereplők már most is, ezért az agrár-kkv körben van igazi tere a további növekedésnek.