Back to top

A nemzedékváltás nemzeti ügy

A rendelkezésre álló forrásoknak a megújulást és a nemzedékváltást is szolgálnia kell –emelte ki az agrárminiszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján. Nagy István szerint el kellene érni, hogy minél több fiatal lássa a jövőjét az agráriumban.

Legyenek a fiatal gazdák példaképek mások számára, hogy érdemes és megéri vidéken élni, mutassák meg, hogy lehet az agráriumban boldogulni . A döntéshozóknak meg az a feladata, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek ehhez az élethez stabil alapot nyújtanak – hangsúlyozta Nagy István.

Ezt a célt szolgálta a Fiatal gazdák induló támogatására kiírt pályázat is, amelyre tavaly nyárig 3700 kérelem érkezett be. Ebből 1224 részesült támogatásban, mintegy 15 milliárd forint összegben.

De emellett más programok is segítik a fiatal vállalkozókat a mezőgazdaságban. Tizennyolc felhívás jelenleg is nyitott, köztük az ötvenmilliárdos keretösszegű élelmiszeripari és borászati beruházások támogatásáról szóló pályázat. – mondta a miniszter.

Nagy István hozzátette:

Jelentős összegekkel támogattuk és támogatjuk a fiatalokat, hogy a vidéki életet válasszák. 2019 az építkezés éve az agráriumban, várakozással állunk ezért az idei év előtt, amikor a támogatások eredményei a földeken és a gazdaságokban is megmutatkoznak. Azt kell, hogy mondjam, hogy mindaz a forrás, ami az agráriumba érkezik, nem múlhat el nyomtalanul. Jelentős megújulásnak kell mind az infrastruktúrában, mind a technológiában bekövetkeznie szerte az országban.

A fiatal gazdák idei konferenciáján áttekintették a Vidékfejlesztési Program alakulását, a 2020 után várható támogatási kereteket, a főbb mezőgazdasági termékek piaci kilátásait és a NAK javaslatait az adózási rendszer és a működési formák módosítására, illetve a földügyi szabályozás változásait.

A rendezvényen szó volt még arról, hogy milyen új megoldások, innovatív technológiák érhetők el és várhatók a jövőben, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi feladatokat, amelyekkel egyszerűbbé tehető a farm menedzsment és jövedelmezőbbé a gazdálkodás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meteorológusok a gazdákért

A Nap, a Föld és az időjárás a központi témája az idén már hatvan éve ünnepelt Meteorológiai Világnapnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat épületében gyűltek össze a szakma kiválóságai, hogy együtt tisztelegjenek az egyik legrégebbi tudomány, az emberiséggel egyidős meteorológia előtt.

Újra indul a zártkertek megújítását célzó program

Kétmilliárd forintos keretösszeggel idén tavasszal újra indul a zártkert megújítási program - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Oszkón, a helyi Hegypásztor Kör gyümölcsoltó rendezvényén.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Nagy érték rejlik a vizeink felszíne alatt

Ha ragadozó is él a vízben, hátának magassága nőni kezd, így próbálja „túlnőni” a rablóhal száját – hangzott el a Halak Napjának központi rendezvényén, ahová az ország megannyi szegletéből érkeztek az aktualitásokra és érdekességekre kíváncsi halbarátok.

Véget vetnének a szemetelők elleni szélmalomharcnak

240 ezer önkéntes részvételével vette kezdetét az ország legnagyobb szemétszedő akciója, a TeSzedd! A „színfalak mögött” eközben egyre szélesebb körű összefogás van születőben, amely hosszú időre tenne rendet nemcsak a köztereken, hanem a fejekben is.

Nemzetünk gyarapodásához is hozzájárulnak

„Az a nép, amelyik egy csepp vért sem hullajtott szabadságáért, nehezen tudja azt megbecsülni” – mondta Nagy István az 1948-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett díjátadón. A miniszter úgy fogalmazott, a megemlékezésen túl elismerésünket kell kifejeznünk azok felé is, akik kimagasló szakmai munkájukkal hozzájárulnak nemzetünk gyarapodásához és agráriumunk erősödéséhez.

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg a Vajdaságban

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg kedden a Vajdaságban a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának részeként, amelynek keretösszege a tervezett 50 milliárd helyett már elérte a 65 milliárd forintot.

Több mint 500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika ágazat

A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében azonnali intézkedésekre van szükség, ezért még idén több mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Kalocsán kedden a helyi és környékbeli fűszerpaprika termelőkkel folytatott egyeztetéseket követően.

Az ökológiai vetőmagok elterjedéséért dolgoznak

Az ökológiai minősítésű vetőmagok piaci részesedése még mindig rendkívül alacsony Magyarországon - áll egy 2017-ben készült Európai Uniós jelentésben. E helyzet nem példa nélküli a kontinensen, így az unió egy 2021-ig tartó, nagyszabású projektet indított útjára. Az egyik cél, hogy az érintett országokban, műhelymunkák alkalmával szakértői csoportok jöjjenek létre.