0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A nemzedékváltás nemzeti ügy

A rendelkezésre álló forrásoknak a megújulást és a nemzedékváltást is szolgálnia kell –emelte ki az agrárminiszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének konferenciáján. Nagy István szerint el kellene érni, hogy minél több fiatal lássa a jövőjét az agráriumban.

Legyenek a fiatal gazdák példaképek mások számára, hogy érdemes és megéri vidéken élni, mutassák meg, hogy lehet az agráriumban boldogulni . A döntéshozóknak meg az a feladata, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek ehhez az élethez stabil alapot nyújtanak – hangsúlyozta Nagy István.

Ezt a célt szolgálta a Fiatal gazdák induló támogatására kiírt pályázat is, amelyre tavaly nyárig 3700 kérelem érkezett be. Ebből 1224 részesült támogatásban, mintegy 15 milliárd forint összegben.

De emellett más programok is segítik a fiatal vállalkozókat a mezőgazdaságban. Tizennyolc felhívás jelenleg is nyitott, köztük az ötvenmilliárdos keretösszegű élelmiszeripari és borászati beruházások támogatásáról szóló pályázat. – mondta a miniszter.

Nagy István hozzátette:

Jelentős összegekkel támogattuk és támogatjuk a fiatalokat, hogy a vidéki életet válasszák. 2019 az építkezés éve az agráriumban, várakozással állunk ezért az idei év előtt, amikor a támogatások eredményei a földeken és a gazdaságokban is megmutatkoznak. Azt kell, hogy mondjam, hogy mindaz a forrás, ami az agráriumba érkezik, nem múlhat el nyomtalanul. Jelentős megújulásnak kell mind az infrastruktúrában, mind a technológiában bekövetkeznie szerte az országban.

A fiatal gazdák idei konferenciáján áttekintették a Vidékfejlesztési Program alakulását, a 2020 után várható támogatási kereteket, a főbb mezőgazdasági termékek piaci kilátásait és a NAK javaslatait az adózási rendszer és a működési formák módosítására, illetve a földügyi szabályozás változásait.

A rendezvényen szó volt még arról, hogy milyen új megoldások, innovatív technológiák érhetők el és várhatók a jövőben, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi feladatokat, amelyekkel egyszerűbbé tehető a farm menedzsment és jövedelmezőbbé a gazdálkodás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu