0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Hogyan csökkentsük a feszültséget?

A folyadékok közt a higany után a víz felületi feszültsége a legnagyobb, és éppen e miatt az öntözővíz sokszor nehezen jut a talajba, megfolyik a felületén, lazább, homokos területen gyorsan elpárolog. A felületaktív anyagokkal a víznek ez a fizikai tulajdonsága megváltoztatható, szinte gömb alakú vízcsöppek ellapulnak, és könnyebben fölvehetővé válnak, magyarázta Rácz Gábor a PREGA konferencián.

 Az ICL-SF Magyarország szaktanácsadójától megtudtuk, hogy a növénytermesztésben, kertészetekben a nem ionos felületaktív anyagok (mint a H2FLO) használata előnyös, mert azok nem roncsolják, nem „égetik” meg leveleket, és savas környezetben is jól működnek, nem reagálnak a vas-, magnézium-, és kalciumionokkal.

Javítják a víz beszivárgását a talajba, az öntözés alatt és utána hatékonyabb a víz- és tápanyagok hasznosulása. Adott időn belül jobban átnedvesedik a talaj, ettől a növények több tápanyagot vesznek fel, és nagyobb lesz a hozam. A kevesebb víznek köszönhetően csökken a tápelemek kimosódásának a veszélye, és egyenletesebben oszlanak el a gyökérzónában, ezáltal erőteljesebb, dúsabb a gyökeresedés.

A felületaktív anyag a talaj nélküli hajtatásban is kedvező hatású, tovább tartja a nedvességet a gyökérzónában, sűrűbben átszövik a gyökerek a kőzetgyapot- vagy kókuszrost-kockákat. Az intenzív gyökeresedés palántanevelésben kifejezetten előnyös, a termesztésben pedig mérhető hozamnövekedés a hozadéka.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu