Back to top

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Két feltételezés élt sokáig a zebrák csíkjaival kapcsolatban: egyrészt, hogy összezavarják a ragadozókat, másrészt, hogy az állatok hő-leadását segítik. Azonban egyikre sem sikerült eddig meggyőző bizonyítékot találni.

2014-ben egy tudóscsoport rámutatott, hogy a bögöly- és cecelégy-fajok elterjedési területe nagy átfedést mutat három zebrafajéval (nevezetesen az alföldi-, a hegyi- és a Grévy-zebráéval). Akkor felvetették, hogy

a csíkos patások különös mintája azért alakulhatott ki, hogy elkerüljék a veszélyes betegségeket is terjesztő légyfajok csípéseit.

Most pedig sikerült erre bizonyítékot is találni.

A kutatást az Egyesült Királyság területén végezték. Három fogságban élő zebrát és kilenc egyszínű lovat figyeltek meg egy legelőn, ahol természetes módon előfordulnak a bögölyfélék európai fajai. A kísérlethez három lovat takarókkal borítottak be: egyet feketével, egyet fehérrel, egyet pedig zebracsíkossal.

Az első megfigyelések alapján a csíkos küllem nem riasztotta el a legyeket, a kísérletben résztvevő összes állat felett ugyanannyi bögöly körözött.

Azonban közelebbről vizsgálva a patásokat észrevették, hogy a csíkos állatokat megközelítő böglyök nem tudtak lelassítani a leszállás előtt. Ennek eredményeképpen vagy átrepültek fölöttük, vagy nekirepültek az állatoknak – írják le a tudósok az eredményeiket a PLOS ONE tudományos lapban.

A kutatásból kiderült, hogy a zebrákra átlagosan negyedannyi légy tudott leszállni, mint a lovakra. Sőt mi több,

Így festett a kutatásban résztvevő csíkos takarós ló
Így festett a kutatásban résztvevő csíkos takarós ló
Fotó: Tim Caro

az 5,3 órán át tartó közvetlen megfigyelés alatt a zebrák bőrén egyetlen bögölycsípést sem láttak a tudósok, míg a takaró nélküli lovaknál 11 óra alatt 239 alkalommal jártak sikerrel a rovarok.

A zebracsíkos takarót viselő lovaknál a 30 perces megfigyelési időszak alatt mindössze 5 légy landolását regisztrálták, eközben az egyszínű fekete és fehér „ruhásakra” 60 rovarnak sikerült leszállni. Azonban a szabadon lévő lófejek továbbra is ki voltak téve a böglyök támadásainak.

Úgy tűnik tehát, hogy a csíkok hatása a rovarokra csak egészen közelről érvényesül, és ez alapján úgy tűnik, hogy a zebramintás takarók remek védelmet biztosíthatnak a lovaknak a rovarcsípések ellen.

Forrás: 
www.sciencemag.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzés

Tavasszal elsőként a viziszárnyastartók számára indítja el ingyenes állategészségügyi oktatását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el.