0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új trend a páduai bóbitás tyúkok tenyésztésében

A fajta tenyésztése nálunk már több mint egy évszázados múltra tekint vissza, de ez idő alatt lényegesen átalakult. Hajdanán ezek az állatok Magyarországon is középnagy testűek voltak, mára azonban a törpeváltozat szinte egyeduralkodó. Ez utóbbit még 1870-ben egy angol tenyésztő hozta létre az ősi típusú páduai, valamit a sebright és a jávai felhasználásával.

Hosszú évtizedeken keresztül az volt a tenyésztők legfőbb célja, hogy minél nagyobb és dúsabb bóbitája legyen ezeknek a gyönyörűséges díszbaromfiknak. Emellett a szakáll is erőteljes legyen, melyet két jól elkülönülő részre, a torokszakállra és a pofaszakállra lehet osztani. Az erős szakáll azt eredményezte, hogy a nyaktollak némileg hátrébb tolódtak, így a nyak lényegesen erőteljesebbnek tűnik. Ez jól elkülöníthető sajátosság más hasonló megjelenésű bóbitás tyúkféléktől. Viszont a terebélyes tollazat jelentős hátránnyal is járt, hiszen ezek az állatok gyakorta nem láttak ki kültakarójuk alól. Legtöbbször csipesszel rögzítették a tollakat, és a csipeszt csak bemutatók, kiállítások alkalmával távolították el. Az utóbbi években azonban az állatjólléti kívánalmak erősödésével a tenyésztési irányzat is megváltozott.

Ma már inkább a szép, arányos, gömbszerű bóbita elérése a cél, s a tollazatnak oly erősnek kell lennie, hogy a kellő szilárdságú tollak még véletlenül se takarják a szemet.

A bírói pontozások is jelzik, hogy ma már nem számít különösebb erénynek a nagy bóbita – a kicsi, de dús jóval több pontot ér.

Ma már a páduai bóbitás tyúknak egyre inkább terjed Nyugat-Európában a fodros változata, mely nálunk még igazi ritkaságnak számít. Magyarországon leggyakrabban a feketeszegélyes arany és a feketeszegélyes ezüst színváltozatot tartják, emellett a sárgák és a kékek is nagyobb számban jelen vannak. Ezeknek a színváltozatoknak olyan kimagasló egyedei vannak, melyekért jelentős a nemzetközi érdeklődés, olyannyira, hogy már több Arab-öböl menti országba is importáltak tőlünk tenyésztojást az elhivatott díszbaromfi-tenyésztők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu