0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már halálos áldozata is van idén a szabadtéri égetéseknek

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádióban beszélt arról, hogy a jó idő beköszöntével megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma, már 585 ilyen tűz miatt riasztották a tűzoltókat.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy amellett, hogy a természetben is okoz kárt egy rosszul őrzött szabadtéri tűz, személyi sérüléssel is járhat. Idén már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésének.

Kecskemét külterületén valakinek így kapott lángra a ruhája, és már nem lehetett az illetőn segíteni.

Dóka Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a károkat csak akkor tudjuk megelőzni, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás szabályaival.

„Belterületen a kerti zöldhulladék égetésére csak ott van lehetőség, ahol kifejezetten erre az önkormányzati rendelet engedélyt ad.

Ez a rendelet pontosan szabályozza, hogy mely napokon és milyen időszakban szabad a kerti zöldhulladékot égetni.

Ilyen szabályozás hiányában a tevékenység tilos” – tette egyértelművé a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

Dóka Imre hangsúlyozta, a tűzgyújtási tilalom minden szabályt felülír, a külterületi zöldhulladék-égetést pedig minden esetben a katasztrófavédelemmel kell egyeztetni.

Forrás: Inforádió