0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Embargószigorítás a láthatáron

Nem látszik enyhülni az orosz-ukrán konfliktus. A keleti szomszédunkkal szembeni legutóbbi orosz lépéseket az Európai Unió nem nézi jó szemmel, aminek nyomán a korábban elrendelt gazdasági szankciók szigorítása, pontosabban az embargórendszer kiszélesítése várható.

A brüsszeli lépésekre válaszul, Oroszország a hírek szerint komoly válaszlépéseket tervez, ami valamennyi, a 2014-es embargóban érintett országot, így többek között Magyarországot is negatívan érinti majd. A várható veszteség azonban most lényegesen meghaladhatja a korábbi szintet.

Múltidéző

Az ukrán válság következtében kivetett nyugati büntetőintézkedések miatt Oroszország 2014. augusztus 7-ével embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, valamint a baromfi, a hal, a sajt, a tej- és a tejtermékek Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából történő behozatalára.

A magyar diplomácia, látva a piaci veszteségek nagyságrendjét, az azóta eltelt mintegy fél évtizedben kezdeményezően lépett fel az embargó enyhítését célzó uniós tárgyalások megkezdése érdekében, indítványozva a legjelentősebb piaci kiesést okozó termékkörök – köztük a sertéshús és a konzervált hús – embargó alóli mentesítését.

Mindent összevetve az ágazati érintettség tekintetében a sertés export kiesése bizonyult a legjelentősebbnek a maga 41 millió eurós nagyságrendjével, amihez a vágási melléktermékek és belsőségek jelentős, 20 millió eurós kimaradása is társult.

Némi részlettel is szolgálva jobban megvilágítható az embargó várható szigorításaként fellépő piaci kiesés mértéke, pontosabban megbecsülhető a várható nagyságrendje.

Orosz válaszlépések

Az orosz Szövetségi Vámszolgálat 2019. február 13-án az élelmiszerembargó termékkörének kibővítésére tett javaslatot az orosz Mezőgazdasági Minisztériumnak. Az RBK orosz gazdasági napilap értesülése szerint a behozatali tilalom ugyanazon országokat érintené, mint a korábban bevezetett élelmiszerembargó, így Magyarország is kárvallottja lehet az orosz intézkedéseknek. A napvilágot látott információk alapján az orosz válasz súlyosan érinti a piaci termékkereskedelmünket és további zsugorodásnak indulhat az orosz piaci élelmiszergazdasági kivitelünk.

Az orosz médiának kiszivárogtatott információk szerint az alábbi termékekre vonatkozna a javasolt kibővítés:

 – Élő állatok

 – Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség

 – Tejtermékek, madártojás, természetes méz, élelmezési célra alkalmas állati eredetű élelmiszerek

 – Állati eredetű termékek

 – Élelmezési célra alkalmas zöldségfélék, gyökerek és gumók

 – Élelmezési célra alkalmas gyümölcs és dió, citrusfélék és dinnyefélék héja

 – Zöldségfélékből, gyümölcsből, dióból és más növényrészekből előállított készítmények

Számszerűsítve a lehetséges piaci hatásokat, az élő állat export, kiváltképp az élő szarvasmarha export több mint 15 millió eurós kieséssel járna.

A tartósított zöldségek kivitele az évtized elejéhez képest megfeleződött ugyan, de így is mintegy 20 millió eurós piacát veszítheti el a magyar konzervipar. A zöldségfélék kiviteli tilalma átlagosan mintegy 2 millió, a tejtermékek kiviteli tilalmából újabb 8-10 millió eurós exportcsökkenés, a már 2014 óta drasztikusan visszaesett húsexport ellehetetlenüléséből pedig újabb 1,5-2 millió eurós exportkiesést lehet prognosztizálni.

Az Oroszország elleni szankciók eredményessége kérdéses, hiszen nem járultak hozzá a minszki megállapodás betartásához, a magyar gazdaságnak azonban súlyos károkat okoztak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu