0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Világszenzáció az élelmiszer-csomagolásban

A csomagolóipar idei legütősebb innovációjának a brit Macpac csomagolástechnikai cég biológiailag lebomló polietilénjét tartják, amit a birminghami Packaging Innovations szakvásáron mutattak be.

A gyártó szerint a Breakdown PET (lebomló polietilén) márkanévre hallgató anyag a természetben néhány év alatt elbomlik, nem kell több száz évet várni arra, hogy eltűnjön. Teljes mértékben újraföldolgozható és biológiailag lebomló műanyag, tulajdonságaiban hasonlít az utóbbi években elterjedt, főleg élelmiszer-csomagolásra használt újrahasznosítható R-PET-hez. Különleges anyagösszetételének köszöngetően azonban életciklusa végén, a hulladéktelepeken sokkal gyorsabban elbomlik.

A Breakdown PET rövid szénláncú polimereket tartalmaz, amit a szemétlerakókban élő, szénnel táplálkozó mikroorganizmusok könnyebben lebontanak, mint a hosszú szénláncú polimerekből fölépülő műanyagokat, ami a probléma fő forrása.

A Macpac új anyagában szerves összetevő is található, ami vonzó a szénevő mikrobák számára; nagy mennyiségben gyűlnek össze az anyag körül, és a kémiai kötéseket könnyebben széthasítják, ami a biológiai lebomlás lényege.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/packagingnews.co.uk