Back to top

Termőföld: nem áll meg a drágulás

Évek óta komoly mértékben drágulnak a termőföldek Magyarországon, és a jelek szerint ez fennmarad idén is. A témával foglalkozó Iránytűt készítő Agrotax szerint idén 10 százalékos drágulás várható.

Termőföldárak - összesített adatok

Éves szinten mintegy 10 százalékkal drágulhatnak a termőföldek 2019-ben, azok után, hogy a mezőgazdasági területek minden művelési ágban egyre drágábban kelnek el évek óta – hangzott el az Agrotax Kft sajtótájéjoztatóján csütörtökön Budapesten.

A cég által készített Iránytű termőföldpiaci körkép már a 2018-as évre is 12 százalékos drágulást mutatott ki a megelőző évhez képest. Tavaly a termőföldek országos átlagára 1,437 millió forint volt hektáronként.

A földforgalom legnagyobb részét a szántóföldek adták ezúttal is, döntően a Dél-Alföldön. Abban sincs meglepetés, hogy egy hektárra vetítve a legdrágább szántóföldek Békés megyében, a legolcsóbbak Nógrád megyében vannak. Az egyes művelési ágakban azonban jelentős szórást mutat a kép: a gyümölcsösök, szőlők akkor is többet drágultak (előbbi 39, utóbbi 20,6 százalékot), ha már eleve lényegesen magasabb hektáronkénti árról indult ezen területeknek a piaci értéke.

Az Agrotax képviseletében felszólaló Kovács Norbert kijelentette: ezek az eredmények is úgy jöttek ki, hogy a kalkuláció során igyekeztek kiszűrni az extremitásokat, amelyek torz irányba vitték volna az összképet. Sőt, a gyümölcsösök és szőlők esetében a fél hektár alatti területeket nem is vették figyelembe, mivel ezeket jellemzően nem mezőgazdasági művelés céljára, hanem építkezésre, vagy egyéb befektetésre veszik a vevők, amely lényegesen magasabb árat is jelenthet. Ez különösen a nyaralóövezetek közelében érvényesül – tette hozzá.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta:

Több tényező is a termőföldárak további drágulását vetíti előre, a keresleti piac a birtokkoncentráció nyomása miatt ugyanis fennmarad.

Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy a kormányzat osztatlan közös tulajdont felszámolni kívánó és esetleg az öröklési viszonyokat megváltoztató – ma még nem ismert – várható rendelkezései, és a szintén bizonytalan uniós támogatási rendszer befolyásolhatják az árakat a következő években.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Folytatódott a termelői árak drágulása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint februárban – 2018 második havához viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 23 forinttal nőtt, a vágómarháé viszont 42, a vágósertésé 13, a vágóbaromfié pedig 4 forinttal olcsóbb lett. A nyerstejért ugyanannyit, az étkezési tojásért 1 forinttal fizettek kevesebbet, mint az elmúlt évben. A gabona 14,8 százalékkal került többe.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Nagyon megugrottak a sertésárak

Négy héttel ezelőtt jelentős felvásárlási áremelkedés indult a vágósertés-piacon. A 11. héten a kilogrammonkénti átlagár még 347,10 Ft volt, ami a 12. héten 2 Ft-tal, a 13. héten 17,50 Ft-tal, a 14. héten pedig példátlanul magasan, 28,40 Ft-tal, 395 Ft-ra drágult. Négy hét alatt ez közel 50 forintos árnövekedés! Természetesen mindezt persze nagy örömmel nyugtázzák a termelők.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.