Back to top

Virágba borult a csáfordi tőzikés erdő

A kedvező időjárásnak köszönhetően az idén már február végétől érdemes kilátogatni az ország egyetlen összefüggő tőzikés erdejébe, a Fertő-Hanság Nemzeti Park által kezelt, védett csáfordjánosfai tőzikésbe. A Vas és Győr-Moson Sopron megye határán fekvő település határában jól jelzett tanösvényen járhatjuk végig a Répce-folyó árterében kialakult természeti csodát.

Február végtől nagyjából egy hónapon át 4-5 millió tőzike alkot összefüggő virágszőnyeget A több mint 21 hektáros erdő az 1800 években Simon Elemér, Sopron vármegye főispánja tulajdonában volt. Az erdőben ma is megcsodálható 200-300 éves tölgyfákat családtagjairól nevezték el Atala-, Tibor-, Ödön-fának, amit tábla jelöl. Az erdő faállománya nagyon változatos. Vadregényessé teszik a helyet a kidőlt, korhadt fák, amelyek sok-sok védett rovarnak, emlősnek és csúszómászónak nyújtanak élet- és búvóhelyet.

A tőzike mellett sok más ártéri tavaszi virág, csillagvirág, salátaboglárka, pettyegetett tüdőfű, sárga tyúktaréj, berki szellőrózsa is él itt.

Madárvilága is igen gazdag. Felemelő érzés a hosszú tél után egy út menti farönkön megpihenve hallgatni az ébredő természet hangjait!

A tőzike száljának eszmei értéke tízezer forint
A tőzike száljának eszmei értéke tízezer forint
Fotó: Pap Edina

A csáfordi tőzikés erdőt összesen 4 kilométer hosszú, elágazó tanösvényen járhatjuk végig, a taposási kár – ami már ez idáig több tízezer tőzike pusztulását okozta – megelőzése érdekében kizárólag a kijelölt útvonalon.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park az idén szigorította a csáfordi tőzikés erdő látogatásának feltételeit. Eszerint időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán csak gyalogosan és megfelelő lábbeliben lehet közlekedni, kerékpárral is tilos behajtani. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, a kijelölt útvonalat jól láthatóan jelzik is. Aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A helyszínt szeles időben az ágtörések veszélye miatt nem ajánlott látogatni!

A kirándulók tájékozódását az információs táblák mellett a tőzikevirágzás idején a nemzeti park munkatársai és önkéntesek is segítik.
A kijelölt útvonalról tilos letérni
A kijelölt útvonalról tilos letérni
Fotó: Pap Edina
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A félsivatagot is meghódította

Ma már szinte az ország bármely szegletében találkozhatunk borzzal. A különös fizimiskájú, mackós mozgású, menyétféle ragadozó állománya az utóbbi időszakban megnőtt, így kikerült a védett fajok sorából.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Egyre több japán daru Európában

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt sokáig, s úgy tűnik, visszanyeri régi pozícióját, hiszen ezrek és ezrek zarándokolnak el évente a Hortobágyra, hogy a daruvonulást lássák. Sokunk szívét megmelengette a hír, hogy hosszú évtizedek után újra fészkelnek nálunk is ezek a kecses tollasok.

Eb a vadász kutya nélkül I.

A kutya már ősidők óta az ember hű társa. Ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolataiban, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Szőrös barátainkat elkezdtük tenyészteni, majd keresztezni a különböző fajtákat, de ez sokszor megütötte a túltenyésztés mércéjét. Mára változatos fajták különböző kihegyezett képességekkel alkalmazhatók különféle feladatokra.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.