0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Megújultak nagyvárosaink zajtérképei

Az agrártárca megbízásából hét magyar nagyváros stratégiai zajtérképét újította meg a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára jelentős környezetvédelmi problémának tartja a zajterhelést.

A stratégiai zajtérképek elkészítése kutatási célokat szolgál, illetve az uniós adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésére, a zajcsökkentési jogszabályok megalapozására volt szükség. Az önkormányzatok intézkedési terveinek megvalósulását a kormány 600 millió forint támogatással segítette, emellett további 150 millió forint állt rendelkezésre.

Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője felsorolása alapján Budapest és vonzáskörzetének, illetve Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Győr városának stratégiai zajtérképét 5 hónap alatt készítették el.

A zajtérkép egy olyan információs adatbázis, amelyet nem mérések alapján, hanem a közúti, a vasúti, és a légi közlekedés, valamint az IPPC üzemek zajkibocsátását meghatározó paraméterek figyelembevételével, modellszámítással állítanak elő.

Az európai uniós jogszabály a települések méretétől, a lakosság számától függően határozza meg, hogy mely települések esetében szükséges a stratégiai zajtérkép elkészítése. A térképeken feltüntetett terhelési szinteket hosszas idejű mérési átlagok figyelembevételével készültek el, lehetővé téve a hosszú távú stratégiai kidolgozást. A stratégiai zajtérképezés során a zajterheltség meghatározását a terepszint feletti 4 méteres magasságban, és nem a tényleges védettségi igényhez igazodva végezték el. A zajtérkép a zajterhelés mértéke mellett információt ad a lakosság és az érzékeny területek, létesítmények érintettségéről is, ezzel támogatja a környezeti zaj szempontjainak megalapozott figyelembevételét a döntéshozatali folyamatokban.

A térképek a www.zajterkepek.hu oldalon érhetők el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu