0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A sörétes fiasítás már nem az anya minőségét mutatja?

Sörétes fias esetén elhamarkodott vélemény manapság azonnal anyahibára gondolni. A sörétes fiasítás a legújabb kísérletek szerint a viaszban felhalmozódott nem lebomló szerek jelenlétére is utalhat.

Az általános méhészfelfogás szerint az a fiasítást tartalmazó lép, melyben sok üres sejt van, arra utal, hogy a méhcsaládban lévő anya valamilyen hibával rendelkezik: beteg, terméketlen spermákat tárol magtarisznyájában, képtelen a termelékeny pete termelésére stb.

Manapság a „sörétes” fias (így hívják a méhészek azt a fiasítást – petéket, lárvákat- tartalmazó lépet, amelyben sok az üres sejt), egyáltalán nem biztos, hogy az anyát minősíti.

Amerikai kísérletekből kiderült ugyanis, hogy a fiatal, kiváló minőségű anyák esetében is lehet sörétes a fias.

A vegyi elemzés kimutatta, hogy az ilyen fészkek viaszában általában magasabb volt azon nem lebomló szereknek a maradványa, melyeket a méhészek a varroa atka irtására használnak.

A kísérleteket meglehetőesen rövid ideig, 3 hétig folytatták és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy joggal feltételezhető, hogy más, eddig kevésbé kutatott faktorok is, mint a fent említett,  hozzájárulhatnak a fias lép sörétességéhez.

A sörétes fias paradox módon akár utalhat arra, hogy az adott méhcsalád épp a varroa ellen védekezik kiszórva az atkával fertőzött lárvákat, ezért nem hogy „hibás” lenne, hanem akár még értékes is lehet.

(A varroa rezisztenciáról/toleranciáról szóló cikkünket lásd itt- Méhészek álma- a varroarezisztens méhcsalád).

Manapság tehát elhamarkodott vélemény, ha a sörétességből azonnal anyahibára gondolunk..

 

Forrás: Deutsches Bienenjournal 2019/2