Back to top

Jól sikerült a Kadarka-bora? Nevezzen a Kadarkaversenyre!

Március 22-én szervezik meg a Kadarka fajta jó hírnevének megőrzését, erősítését szolgáló XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön, az István Borház Kft.-nél. A nevezési határidő március 14., a mintákat elsejétől várják a kijelölt helyeken.

Fotó: ponce_photography / Pixabay
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján megjelent felhívás szerint Kadarka (fehér, rozé, siller, vörös) borral és/vagy Kadarka felhasználásával készült cuvée-vel lehet nevezni. A borverseny március 22-én lesz, a nevezési határidő március 14.. A verseny napján nem fogadnak el nevezést! A nevezési díj őstermelőknek 3000, vállalkozásoknak 5000 Ft mintánként.

A mintákat (nevezett boronként négy 0,75 litereset palackot) március 1–14 között kell eljuttatni

az István Borház Kft. telephelyére munkanapokon 8-17 óráig, vagy a szekszárdi, villányi, egri hegyközségeknél is leadhatók ugyancsak március 1–14 között, ügyfélfogadási időben. A palackon szerepeljen a termelő neve, címe, telefonszáma, a bor fajtája, színe, évjárata, termőhelye, valamint a cukortartalom szerinti besorolása.

A borverseny ideje alatt a támogatók jóvoltából szőlészettel, borászattal kapcsolatos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, a borbírálat után pedig nyílt borkóstolást szerveznek a nevezett borokból, melyre mindenkit szeretettel várnak a 300 éves Kiskőrösön a szervezők: az István Borház, Kiskőrös Város Hegyközsége, a város önkormányzata, a „Gondűző” Borlovagrend, a Kiskőrösi Kadarka Kör, valamint a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

További információk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, az István Borház, valamint a Kunsági Borvidék weboldalain találhatók. A jelentkezési lap innen tölthető le.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből