0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Versenyképesebb és jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai A Vidékfejlesztési Program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége növekedésének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően. Ez kedvezően hat a mezőgazdaság versenyképességére és jövedelmezőségére, valamint a munkaerőhiány által okozta problémákat is mérsékli.

A KSH legfrissebb adatai szerint A mezőgazdaság beruházásai tavaly – a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után – változatlan áron 8,3 százalékkal tovább bővült. A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben. A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult.

A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásai.

Ezen belül állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban.

Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését.

Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz. Mindez hozzájárul az Agrárminisztérium egyik legfontosabb céljához, a versenyképesség további növekedéséhez.

Forrás: AM Sajtóiroda