0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az agrárminiszter is aláírta a petíciót

Nagy István agrárminiszter is aláírta azt a petíciót, amelyben tiltakozni lehet a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak esetleges csökkentése ellen. A politikus szerint ki kell állni a pénzekért, hiszen a támogatásmegvonás csökkentené a gazdák jövedelmét.

Jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődik az egyik leggyorsabban az Európai Unióban. Ennek pozitívumai az egész lakosságra hatással vannak, a foglalkoztatás növekedésétől kezdve a kiváló magyar élelmiszeripari termékekig. Az Európai Bizottság ugyanakkor 2020 után számottevően csökkentené a KAP költségvetését.

Szűkebb forrásokkal meggátolnának minket a fejlődésben. Számunkra ez teljesen elfogadhatatlan

– mondta el Nagy István a sajtótájékoztatón. Az agrárminiszter hozzátette: a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, az uniós támogatási rendszer ráadásul egyre komolyabb elvárásokat támaszt irányukba a környezeti fenntarthatóság javítása, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. A miniszter szerint ezért ki kell állni a KAP forrásainak csökkentése ellen, erre pedig jó lehetőség a petíció aláírása.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az eseményen kijelentette: a február utolsó napjaiban indult kezdeményezést március 4-én estig 10160 fő írta alá online vagy offline módon. A kezdeményezés nem csak a gazdákat érinti, hanem az élelmiszervásárláson keresztül mindenkit – tette hozzá. Az elnök szerint ha a támogatás csökken, akkor az az ágazat versenyképességére is kihat, amelynek vagy áremelés, vagy a harmadik országokból származó import erősödése lehet az eredménye.

A sajtóeseményen részt vevő Jakab István szerint lopakodó jogalkotás folyik a támogatások csökkentése ügyében. A Magosz elnöke hozzátette: verseny folyik az agrárpénzekért, ezért világosan üzennünk kell, hogy „nem tudunk elfogadni semmilyen átcsoportosítást.”

A Közös Agrárpolitika (KAP) részletszabályai és költségvetése sem lezárt akta még, azt az Európai Parlamenti választások után felálló új Bizottság fogja átvinni az uniós döntéshozatali struktúrán.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu