0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Giliszta nélkül madárdal sincs

Rohamosan csökken a gilisztafajok száma az Egyesült Királyságban, ami nem várt következményekkel jár: egyrészt a talajok termékenysége is veszélybe kerül, másrészt egyes madárfajok állományai - melyek ezekkel a hasznos férgekkel táplálkoznak - is jelentősen lecsökkentek.

A talajlakó gilisztákat három csoportba lehet sorolni: a földfelszínen élők, a talaj felsőbb rétegeiben élő és táplálkozó, illetve a talaj mélyebb rétegeiben élő, azonban a felszínen táplálkozó fajokat lehet megkülönböztetni egymástól.

Mindhárom csoport fontos a talaj egészsége szempontjából, mivel segítik a tápanyag- és vízellátást.

Könnyen belátható, milyen fontos szerepet töltenek be a mezőgazdasági termelés szempontjából is, így jelenlétük vagy hiányuk kulcskérdés.

Különösen az úgynevezett epigeic fajok – melyek a földfelszínen élnek – vannak veszélyben, és Britannia egyes területeiről már teljesen eltűntek. Ennek elsődleges oka az intenzív mezőgazdaság, a túlzott talajművelés és kemikália használat.

Ha eltűnnek, akkor a talaj termékenysége csökken, ami kisebb termésmennyiséget eredményez, valamint csökken a megkötött szén mennyisége is – ez utóbbi pedig a klímaváltozásra is hatással van.

Ráadásul a giliszták hiánya a magyarázat arra, hogy miért omlott össze az énekes rigó állomány Nagy Britanniában. Ezek a madarak ugyanis tavasszal elsősorban giliszta fajokkal etetik utódaikat.

A kutatók arra kérték a gazdálkodókat, hogy ássanak le a területeiken és számolják meg a különböző gilisztákat, melyeket kifordítanak a földből. Átlagosan minden ásónyom után kilenc gyűrűsféreg került elő, az egészséges területeken viszont háromszor ennyi.

A kutatásban résztvevő gazdák felét annyira sokkolta az eredmény, hogy elszánták magukat: változtatnak a talajművelési gyakorlatukon.
Forrás: The Guardian