Back to top

Merlot, a nagyaranyas

Európa egyik legfontosabb nemzetközi borkiállításán, a március 17-19 között Düsseldorfban megrendezett ProWeinon adják át a Koch Borászatnak a PAR nemzetközi borversenyen kapott aranyérmeket. Koch Csaba villányi és hajós-bajai borai már nem először kapnak 90 feletti pontokat a megmérettetésen.

Tizenkét ország borai közül mindössze 13 tétel kapott nagy aranyérmet a PAR nemzetközi borversenyen, amelynek ünnepélyes díjátadója a ProWein bormustrán lesz Düsseldorfban. Az egyik nagyaranyat Koch Csaba 2015-ös prémium Merlot-ja érdemelte ki, amely a Villányi Borvidéken, egészen pontosan a diósviszlói Imrevölgy dűlőben termett. Ugyanez a bor tavaly a villányi borversenyen szintén nagy aranyat kapott, csúcsbor lett – márpedig a Villányi Borvidéken elég erős a mezőny az elegáns Merlot-ok között. (Nem mellesleg, a Villányi Hegyközség versenyén Koch Csaba lett a legeredményesebb borász négy nagyarannyal, két arannyal és négy ezüsttel!)

Koch Csaba: A sikerért me4g kell dolgozni

Lesz tehát mit ünnepelni a ProWeinon, különösen, hogy a 96 ponttal megtisztelt Koch Merlot mögött éppen csak egy ponttal maradt le a PAR versenyen a 2015-ös Csanád cuvée.

Ez azért is nagy öröm a borász számára, mert noha a 2012-es évjárattal szinte minden hazai és nemzetközi díjat megnyert

(a Magyar Borszakírók Köre szerint ez volt 2017-ben a legjobb magyar vörösbor, de éppen a PAR borversenyen kapott már 96 pontot is), sem a 2013-as, sem pedig a 2014-es évjáratban nem találta elég kimagasló minőségűnek a termést csúcsházasításához. A 2015-ös évjárat azonban a jelek szerint kárpótolja az Év Pincészete díjjal 2014-ben kitüntetett borászt, aki még egy aranynak örvendhet: a PAR ítészei 93 ponttal aranyérmet adtak 2015-ös hajós-bajai Cabernet sauvignonjának is, így nemcsak a villányi borvidék részesült a nemzetközi elismerésből.

Fotó: viniczai

Forrás: 
kochbor

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.