Back to top

Szépít, gyógyít, karcsúsít

A citrom méregtelenít, fogyaszt, gyógyít és szépít, ezért hatékony a citromkúra, állítja Michal Tombak professzor.

A citromkúra olyan étrend, mely segíti a szervezetet a toxinok eltávolításában, valamint karcsúsító és bőrjavító hatása miatt óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években. Mi ez és hogyan kell használni?

A citromkúra nem böjt, mert közben a szokásos ételeinket fogyasztjuk.

Azért azt ne feledjük, minél egészségesebb az étrendünk, annál hatékonyabb szervezetünk öntisztító képessége. A citrom diéta fő célja, hogy hatékonyan tisztítsa meg a testünket a felhalmozott toxinoktól. Valamikor az emberi test maga is képes volt a teljes méregtelenítésre, de modern világunk számos olyan káros anyaggal bővült, melyet belélegzünk, megérintünk, sőt elfogyasztunk.

Mindannyiunk szervezetének nagy problémát jelent a hatékony méregtelenítés. Ebben a helyzetben van szükség olyan segítő étrendre mely hatékonyan támogatja a tisztító mechanizmust.

A leghatékonyabb citromdiétát Michal Tombak lengyel-orosz származású professzor dolgozta ki az ezredfordulón.  Véleménye szerint az alábbi kúrával számos betegséget kezelhetünk, mint például a köszvény, a vese- és az epekő, valamint a cukorbetegség.

A Tombak féle citromos étrend szerint 10 nap alatt kell 30 citrom a levét  elfogyasztani, mégpedig úgy hogy az első öt napban növeljük az elfogyasztott citromok számát, majd pedig öt napig fokozatosan csökkentjük.

1. és 10. nap    1 citrom
2. és 9. nap     2 citrom
3. és 8. nap     3 citrom
4.  és 7 nap     4 citrom
5. és 6. nap     5 citrom

A citromlevet mindig a főétkezés előtt fél órával kell elfogyasztani, lehet szénsavmentes ásványvízzel hígítani.  A citromos étrend csak akkor hatásos, ha a napi menü könnyű, természetes összetevőket, nagy mennyiségű friss zöldséget, gyümölcsöt, és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.  

A citrom élettani tulajdonsága miatt a testsúly csökkentésében is segít. Rendkívül értékes mikrotápanyagokat tartalmaz. Amellett, hogy tisztítja a szervezetet, magas C-vitamin tartalmánál fogva az immunrendszert is támogatja, így megvéd számos betegségtől. Magas kálium tartalma az idegrendszer és az agy munkáját segíti.

A citromlé fogyasztása javítja az emésztést. Serkenti az epe termelését, amely felelős a zsírmolekulák lebontásáért. Ezért általában is érdemes egy bőséges étkezés után egy pohár vizet inni citromlével.

A citrom lúgosítja a testet. Savanyú íze ellenére nem savas, és megakadályozza a test elsavasodását.

Sok pektinrostot tartalmaz, ami minimálisra csökkenti az éhségérzetet a fogyókúrás étrend alatt, és gyengéd módon támogatja a belek tisztítását.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.