Back to top

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.

Az egyik fővárosi nyomdából érkezett hozzánk, és tőlünk vonult vissza. Ekkor sem tette le a tollát, nyugdíjasként a Méhészet szövegei fölött őrködött, a tőle megszokott precizitással, megbízhatósággal.

Nagy Ottó Kecskeméten született, Mezőkeresztesen nőtt fel, a nyomdász szakmát tanulta ki. Megbízhatóságát, a munka iránti alázatát mutatja, hogy mindössze két munkahelye volt, ahol mindig élete társával, feleségével, Marikával dolgozott együtt. Pestre költözésükkor a Zrínyi Nyomdában gépszedőként végezte munkáját, majd

csaknem 30 évvel ezelőtt került a Magyar Mezőgazdaság Kft.-hez, ahol olvasószerkesztői, nyomdai összekötő és hirdetésszervezői feladatokat látott el.

Nyomdász kollégáival, a „gyártással” nagyszerű kapcsolatot ápolt, és minket is arra intett. A kiszámíthatóság, a megbízhatóság mintaképe volt.

Felelősségteljesen végezte munkáját: a lap elkészültéig határozottságára, a nyomdába adás után megkönnyebbülésére emlékezhetünk. Igazi „csapatjátékos” volt, mindig mindenki számíthatott rá, egyetlen cél vezérelte: a gondjaira bízott lap a lehető legjobb minőségben és időben készüljön el. Nála az olvasók elégedettsége volt a mérce.

Sokat tanultunk tőle. Elsősorban emberséget, de történelemből is adott néha leckét.

Szerényen, ám büszkeséggel mesélt a családjáról, amiben nem kis része volt a példaadó családapának, a gondos férjnek, sógornak, keresztapának, a megbízható és becsületes munkavállalónak. Ez mind volt Nagy Ottó.

Bár Ő még a nyomtatott helyesírási és kertészeti szakkönyveket lapozta, a szövegszerkesztő és tördelő program nem igazán ragadta magával, szókincse és anyanyelvi tudása azonban imponáló volt.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. minden munkatársa hálás szívvel és nagy szeretettel gondol elveszített barátunkra, munkatársunkra. Osztozunk családja fájdalmában, megnyugvást kívánunk kolléganőnknek, Marikának, fiának, Ottónak és leányának, Nikolettának.

Nyugodj békében, Ottó! Emléked megőrizzük!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhcsípések dícsérete

A méhcsípéssel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme

Gyümölcsfáink virágoznak: a mandula és a kajszi ugyan már elvirágzott, de mások még csak most kezdik bontogatni szirmaikat. Ahhoz, hogy a virágokból termés legyen, gyümölcsöseink nagy részénél beporzó rovarokra van szükség, akiknek egészségéért felelősek vagyunk.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (4. rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Integrált atkakezeléshez timol kristály

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában. A receptet és alkalmazását lásd a cikkben!

Adatgyűjtés indul a tavalyi méhpusztulások felderítése érdekében

A héten megkezdi a tájékoztató és adatbekérő levelek postázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2018-as méhpusztulások kapcsán érintett gazdák részére. A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra.

Méhészeti dendrológia – „beharangozó”

Új, tematikus írássorozatot szeretnék indítani a fenti címen, melynek célja a méhészeti szempontból fontos fa- és cserjefajok, illetve esetenként fajták vagy alfajok részletes bemutatása.

Az anyacsere gyakorisága

Bármilyen jó szolgálatot is tesz a színkód, a precíz nyilvántartást nem helyettesíti semmi. Az anyák minősítéséről, és ezzel összefüggésben cseréjük gyakoriságáról szól írásom.

Adómentesség méhészeknek

A német profi méhészek egyesülete minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.