Back to top

Felelősségteljesebb kutyatartást

Becslések szerint a világban megközelítőleg 1 milliárd eb kódorog, macskák vonatkozásában is hasonló adatokról beszélhetünk. Az esetek többségében az állattartó vagy ráun az állatra, vagy az elszökik, aminek súlyos következményei lehetnek.

Ebből fakadó probléma egyike a vadvilágban okozott jelentős mértékű káruk. Kutatások szerint világviszonylatban kétszáz súlyosan veszélyeztetett fajt fenyegetnek vadon élő kutyák vagy macskák. Magyarországon sem csekély kártételük: macskáink a védett énekesmadarakra, kisemlősökre jelentenek súlyos veszélyt, de fészekfosztó tevékenységük és a mezei nyúlfiak zsákmányolása hatással van az apróvad állományra is. A hazánkban fokozottan védett vadmacskával történő kereszteződésekor a hibridizált egyedek kiszorítják a fajtiszta vadmacska populációt.

A megszökött ebekből is előtör a szunnyadó ragadozóösztön. Őzek és szarvas borjak esnek áldozatául a falkába verődött elvadult kutyáknak. Az ökoszisztéma zavarása mellett a betegségek terjesztését is elősegítik.

Mondani sem kell, mennyire szívszorító végignézni egy őz haláltusáját, miközben elszabadult kis kedvenceink lakmároznak belőle…

A vadászati törvény értelmében vadászterületen a vadásznak kötelessége a vadállomány védelme. Megengedett vadászati eszközzel elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, macskát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, valamint fertőzés továbbterjedése, vagy el nem hárítható támadás megakadályozása céljából. Lőni kizárólagosan akkor lehet, ha az állat tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség.

Ez a jogszabály több ponton támadható. Vegyük górcső alá a következő helyzetet: a vadászatra jogosult a vadászterületen kutyát lát. A vadász felméri a területet, látja-e az állat gazdáját. Amennyiben nem, akkor sem ejtheti el az állatot, mivel az nem űz vadat.

Tehát a vadásznak végig kell néznie, ahogy a kutya tovaballag a területen.

Az más kérdés, hogy a következő revíren legelő őzrudli felé tart. A vadász szempontjából az elejtési távolságon belül a kutya nem okozott kárt a vadállományban, viszont egy kilométerrel arrébb már hajtja a vadat. Szintén a jogszabály hibája, hogy az elejtés kizárólagosan akkor lehetséges, ha az állat tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Hogyan alkalmazható abban az esetben a szabály, ha a vadászatra jogosult észreveszi a kóborló kutyát, mialatt az egy mezei nyulat kerget? Tulajdonos sehol, tehát a jogszabály szerint az eb vadat űz, elejthető. A lövés célba talál, az elejtés sikeres és jogilag szabályos. Perc teltével megjelenik az állattulajdonos, aki a puskadörrenésre jajveszékelve kiszalad egy fasor mögül… Következésképpen pontosításra szorul a közvetlen felderítés fogalomköre.

A jogalkotóknak tehát érdemes lenne egy konzekvens, új jogszabályt előterjeszteni, ami egyértelműsíti az előbb példaként említett helyzeteket. Az egyre sűrűbben jelentkező konfliktushelyzetek csak sürgetnék mindezt.

Mindennek a megelőzéséért legelőször az állattulajdonosoknak felelősségteljes állattartóként kellene viselkedniük, így az ilyenfajta incidensekre ritkábban, vagy nem kerülne sor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Egyre több japán daru Európában

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt sokáig, s úgy tűnik, visszanyeri régi pozícióját, hiszen ezrek és ezrek zarándokolnak el évente a Hortobágyra, hogy a daruvonulást lássák. Sokunk szívét megmelengette a hír, hogy hosszú évtizedek után újra fészkelnek nálunk is ezek a kecses tollasok.

A szomszédjogokról: ne zavarjuk egymást szükségtelenül!

Rossz szomszédság török átok, tartja a magyar mondás. A szomszédsággal kapcsolatos kérdések a jogalkotók figyelmét is felkeltették, olyannyira, hogy nemcsak a Polgári Törvénykönyvben, hanem néhány, a szomszédjogok szempontjából különösen fontosnak ítélt aspektussal külön törvényben is foglalkoznak.

Eb a vadász kutya nélkül I.

A kutya már ősidők óta az ember hű társa. Ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolataiban, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Szőrös barátainkat elkezdtük tenyészteni, majd keresztezni a különböző fajtákat, de ez sokszor megütötte a túltenyésztés mércéjét. Mára változatos fajták különböző kihegyezett képességekkel alkalmazhatók különféle feladatokra.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.