0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Korán kell védekezni a varasodás ellen

Éppen 200 éve írták le először az almavarasodás kórokozóját, ami máig feladja a leckét a termesztőknek. A BASF új gombaölő szert vezet be a leküzdésére és nyíregyházi rendezvényükön a betegség terjedését segítő körülményeket is részletesen ismertették. Az idén március végén, április elején várható az aszkospóra-szóródás, de ha kitart a meleg, közel egy héttel hamarabb is elkezdődhet.

A kórokozó ivaros és ivartalan szaporítóképletekkel fertőz, a termőtestek általában a szeptember-októberben fertőzött levelekben alakulnak ki, ha megfelelőek a körülmények, vagyis szinte folyamatos a nedvesség és a 4-12 °C közötti hőmérséklet.

A több hétig tartó folyamat akkor indul meg, ha a levél felszínének legalább a harmadán vannak varas foltok.

Mint tudjuk, az almafajták érzékenysége eltérő a varasodásra, amit többek közt a leveleiken kialakuló termőtestek száma magyaráz: Gala, Golden és Starking fajtakörbe tartozó fajtákon a levél egy négyzetcentiméterén 12-15 termőtest alakulhat ki, a kevésbé fogékony fajtákon csak 7-8, mondta Imre László, a BASF régióvezetője.

Az ivaros termőtestek igen ellenálló képletek, fagypontnál melegebb időben már fejlődnek, és a szárazságot több mint fél évig is elviselik.

A fertőző aszkospórák kialakulása is eltart egy darabig, ugyanis fagypont fölött tudnak fejlődni a termőtestek, a bennük kialakuló aszkuszok fejlődése 6, az aszkospóráké 16-20 °C-nál indul meg. Mindehhez nedvesség és fény is szükséges, ezért lehet megelőző intézkedés a lomb leforgatása vagy a lombhullás előtti karbamidos kezelése, ami a lebomlást gyorsítja. Az aszkospóra-szóródás azért tart hosszú ideig, mert a lehullott leveleken eltérő ütemben fejlődnek a termőtestek és a spórák.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében novemberben 25 nap állt rendelkezésre az ivaros folyamathoz. December komoly fagyokat hozott, új termőtestek már nem képződtek, de a hónap utolsó harmadában már fejlődhettek a meglévők, volt elég csapadék is a számukra.

Csengeri adatok szerint az idén januárban nem, de februárban szinte végig kedveztek a körülmények a kórokozónak. Mindebből azt a következtetést lehet levonni, hogy

ahol ősszel volt varasodás, sok termőtest alakult ki, és ha márciusban az átlagos körül alakul a hőmérséklet és lesz csapadék, akkor március 30. és április 4. közt indulhat az aszkospóra-szóródás. Ha az átlaghőmérséklet 10-12 °C körül alakul, a szóródás kezdete 5-6 nappal korábbi lehet.

Az aszkospórák 0,5 és 31 °C között képesek fertőzni, úgyhogy senkit ne tévesszen meg a hűvös idő: amikor megindult a szóródás, biztosan lesz fertőzés is, hangsúlyozta Imre László. Különösen veszélyes, ha hosszabb száraz időszak után érkezik az eső, mert akkor igen nagy tömegben szabadulnak kiföl az ivaros spórák. Gyors növekedésnél nem tartható a 7-10 napos permetezési forduló sem, gyakrabban kell kezelni a hajtás- és gyümölcsnövekedés függvényében.

Elsősorban a korai fertőzést kell megakadályozni, aztán később könnyebb dolgunk lesz. Azért fontos figyelni a zöldbimbós állapotra, mert mihelyst megjelennek a csészelevelek, a gyümölcs fertőződhet, csak a hosszú lappangási idő miatt jóval később jelennek meg a tünetek.

A legtöbb aszkospóra általában a pirosbimbós és a mogyoró nagyságú gyümölcs állapot közt van jelen az ültetvényekben.

Ez egyben a betegségekre legérzékenyebb időszak is, amikor a gyümölcs rohamtempóban fejlődik. ebben a kritikus időszakban a Faban és a Delan Pro biztos védelmet nyújt a varasodás ellen.

Új, biztos hatású készítmény a Dagonis, amiben a Sercadis-ból már ismert Xemium hatóanyagot difenokonazol egészíti ki, ezáltal nagymértékben javult a készítmény kuratív és preventív hatékonysága, valamint hatása nem függ a hőmérséklettől. A készítmény megelőző hatására 7 napig, kuratív hatására 2 napig alapozhatunk. Lisztharmat és varasodás ellen önmagában használható, egy tenyészidőben legföljebb három alkalommal.

Az almavédelmi technológiába a virágbimbó megjelenésétől javasolt beilleszteni a Dagonist, és érés elejéig lehet használni. Maximális adagja 1,2 liter egy hektárra, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 35 nap.

Vigyázat, a Xemium az SDHI hatóanyagcsoportba tartozik, nem szabad kétszer egymás után használni és más hasonló hatóanyagú szerrel váltogatni. A varasodás kórokozója ugyanis könnyen ellenállóvá válik a hatóanyagokkal szemben, amit mindenképpen el kell kerülnünk, figyelmeztetett előadásában dr. Hoffmann Péter fejlesztőmérnök.

A Dagonis adagolása merőben új, ugyanis a permetezett lombfal felületének arányában kell kiszámítani a dózist.

A számítás menete egyszerű: a lombfal magasságát, vagyis az alsó ágaktól méterben mért famagasságot meg kell szorozni kettővel, majd elosztani a sortávolsággal és megszorozni tízezerrel, ez adja az adott időpontban a lombfalfelületet. Ebből adódik az a szorzószám, amivel a Dagonis dózisát kell kiszámítani az alapértéknek számító 0,7 literből (varasodás esetén). A BASF kidolgozott egy táblázatot, amivel az aktuális dózis azonnal kikereshető. segíti a számítást, és amiről leolvashatók a szorzószámok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu