0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kritikus helyzetben az olasz olívaolaj-ágazat

Az utóbbi hónapok szélsőséges időjárása rendkívül nehéz helyzetbe hozta az olasz olívabogyó-termelőket: a megszokottnál 57%-kal kevesebb termett idén a gyümölcsből, ami 25 éves negatív csúcsot is jelent egyben. Mindez azt eredményezi, hogy Olaszország áprilistól kénytelen lesz olívát importálni.

A mediterrán országot az elmúlt egy évben kemény, kora tavaszi fagyok, heves esőzések, erős szél és nyári aszály sújtotta. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetőjének szavai szerint a térségben szokatlannak számító, rendkívül szélsőséges időjárás a klímaváltozás hozadéka. Mint mondta, a jövőben egyre gyakoribban lesznek az effajta szélsőségek, amelyek bizony komoly hatással lesznek a termésátlagokra is; a hirtelen jött lehűlés és felmelegedés egyaránt káros a növények fejlődésére nézve.

„A tavaszi fagyok, az eső nélküli hosszabb időszakok, vagy éppen a 40 Celsius-fok feletti néhány nyári nap kíméletlenül rányomja bélyegét a termés mennyiségére és minőségére, függetlenül attól, milyen az év átlagos időjárása” – figyelmeztetett a szakember.

A mediterrán térség egyébként különösen kitett a klímaváltozás hatásainak: az átlaghőmérséklet itt 1,4 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás korában mért értékekhez képest – a globális átlag 1 Celsius-fok –, az éves csapadékmennyiség pedig 2,5%-kal csökkent.

Olaszország olajfáit az elmúlt időszakban azonban nemcsak a szélsőséges időjárás, hanem a Xylella fastidiosa baktérium fertőzése is sújtotta. Az olasz mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, a Coldiretti becslése szerint az olívaolaj-ágazatot ért kár az idei évben eléri az 1 milliárd eurót. „A kormány megoldást ígért, de mégsem támogatja a gazdálkodókat” – nyilatkozta a szervezet szóvivője.

A gazdák az olasz parlament elé szervezett tüntetéssel fejezték ki nemtetszésüket, s azt ígérték, ha nem áll melléjük a kormányzat, tovább folytatják a demonstrációt.

Nincsenek sokkal könnyebb helyzetben a görög olívaolaj-termelők sem, akik idén várhatóan 42%-kal szüretelhetnek majd kevesebbet a gyümölcsből, amelynek ráadásul a minősége is sokkal gyengébb lesz ezúttal. Nincs könnyű dolguk a portugáloknak sem: termelőik 20%-kal kevesebb mennyiséget takaríthatnak be az idei szezonban. A határaikon túl, Spanyolországban azonban egészen mások a kilátások. Ugyanis, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a spanyol olívaolaj terméshozama elérheti az 1,76 millió tonnát a 2018/19-es idényben, ami magasabb az előző szezonban megtermelt 1,39 tonnánál. A tervek szerint ez a többletmennyiség képes lesz pótolni az Olaszországban kialakult hiányt.

Forrás: theguardian.com