A mediterrán országot az elmúlt egy évben kemény, kora tavaszi fagyok, heves esőzések, erős szél és nyári aszály sújtotta. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetőjének szavai szerint a térségben szokatlannak számító, rendkívül szélsőséges időjárás a klímaváltozás hozadéka. Mint mondta, a jövőben egyre gyakoribban lesznek az effajta szélsőségek, amelyek bizony komoly hatással lesznek a termésátlagokra is; a hirtelen jött lehűlés és felmelegedés egyaránt káros a növények fejlődésére nézve.
„A tavaszi fagyok, az eső nélküli hosszabb időszakok, vagy éppen a 40 Celsius-fok feletti néhány nyári nap kíméletlenül rányomja bélyegét a termés mennyiségére és minőségére, függetlenül attól, milyen az év átlagos időjárása” – figyelmeztetett a szakember.
Olaszország olajfáit az elmúlt időszakban azonban nemcsak a szélsőséges időjárás, hanem a Xylella fastidiosa baktérium fertőzése is sújtotta. Az olasz mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, a Coldiretti becslése szerint az olívaolaj-ágazatot ért kár az idei évben eléri az 1 milliárd eurót. „A kormány megoldást ígért, de mégsem támogatja a gazdálkodókat” – nyilatkozta a szervezet szóvivője.
Nincsenek sokkal könnyebb helyzetben a görög olívaolaj-termelők sem, akik idén várhatóan 42%-kal szüretelhetnek majd kevesebbet a gyümölcsből, amelynek ráadásul a minősége is sokkal gyengébb lesz ezúttal. Nincs könnyű dolguk a portugáloknak sem: termelőik 20%-kal kevesebb mennyiséget takaríthatnak be az idei szezonban. A határaikon túl, Spanyolországban azonban egészen mások a kilátások. Ugyanis, mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a spanyol olívaolaj terméshozama elérheti az 1,76 millió tonnát a 2018/19-es idényben, ami magasabb az előző szezonban megtermelt 1,39 tonnánál. A tervek szerint ez a többletmennyiség képes lesz pótolni az Olaszországban kialakult hiányt.